SDE++ subsidie aanvragen!

Duurzaam ondernemen wordt gestimuleerd door de Nederlandse overheid. Het opwekken van groene energie door middel van zonnepanelen wordt dan ook rijkelijk beloond.

Bedrijven in Nederland mogen met de de Energie-Investeringsaftrek (EIA) 45,5% van hun investering aftrekken van de fiscale winst. Daarnaast heeft het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat de SDE++ subsidie voor grote projecten bedacht. Op deze pagina lees je meer over deze bijzondere subsidie en de regels die in 2023 gelden.

SDE++ aanvraag uitbesteden
SDE++ Subsidie aanvragen
SDE Uitleg

Wat is de SDE++ subsidie?

De afkorting SDE staat voor ‘Stimuleringsmaatregel Duurzame Energietransitie’. De SDE++ subsidie is geen fiscale aftrek of directe korting op de investering in duurzame energie, maar een stimuleringsmaatregel waarmee bedrijven een vergoeding ontvangen per ton CO2-reductie.

Bij de aanschaf en installatie van zonnepanelen komt een bedrijf voor een SDE++ subsidie in aanmerking bij projecten vanaf ongeveer 500 zonnepalen. Deze subsidie is echter niet exclusief voor zonnepanelen projecten, maar geldt bijvoorbeeld ook voor het duurzaam opwekken van energie door middel van wind, biomassa of water en voor technieken ten behoeven van CO2-reductie.

Hulp bij aanvragen?

Hoe werkt de aanvraag?

Om voor de SDE++ subsidie in aanmerking te komen dient u de volgende stappen te doorlopen:

  1. Inschrijven voor de openstellingsronde
  2. Correct indienen van de subsidie-aanvraag
  3. Controle door Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO )
  4. Goed- of afkeuring van de subsidie

Uiterlijk dertien weken na het verstrijken van de uiterste inleverdatum geeft de RVO een reactie. Na goedkeuring kan de aanleg van de duurzame energieoplossing gerealiseerd worden. Bij een afkeuring kunt u tijdens een volgende openstellingsronde nogmaals een verzoek doen.

Onze werkwijze

Om de kans op goedkeuring zo groot mogelijk te maken, laat NPS Duurzaam maar weinig aan het toeval over. Door onze werkwijze hebben wij al voor meerdere organisaties succesvol een SDE++ subsidie los weten te krijgen.

  1. Analyse van de situatie. Eerst onderzoeken we of uw bedrijf aan de SDE++ voorwaarden voldoet. Zo ja, dan onderzoeken we wat haalbaar is om aan te vragen. Ervaring leert ons dat de volgende regel hierbij van toepassing is: hoe minder subsidie-aanvraag, hoe groter de kans.
  2. Aanvraag indienen. Correct en volledig.
  3. Bij een toekenning starten we het project en bij een afwijzing passen we het voorstel aan en bereiden we ons meteen voor op de volgende openstelling.

Onze succesvolle SDE+ trajecten

Wij hebben SDE-trajecten succesvol voltooid voor projecten met 500 tot 20.000 zonnepanelen. Enkele voorbeelden van onze afgeronde projecten.

Varkenshouderij in Hilvarenbeek

SDE traject bij varkenshouder Frank Stevens in Hilvarenbeek

SDE Project in Hilvarenbeek

Melkveehouderij in Oss

SDE project bij melkveehouderij J.R. Visser in Oss

SDE subsidie Oss

Melkveehouderij in Dieden

Afgerond SDE traject voor Vissers Melkvee BV in Dieden

SDE project in Dieden

SDE subsidie in Dieden

Hulp bij SDE++ subsidie aanvragen?

Als ervaren ondernemer schakelt u regelmatig specialisten in om u te adviseren en te ondersteunen. Om de kans zo groot mogelijk te maken dat uw SDE++ subsidie wordt goedgekeurd, doet u er goed aan om ook voor deze klus een ervaren specialist in te schakelen.

Vul in onderstaand formulier vrijblijvend uw gegevens en wensen in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op om uw project te bespreken.