Energie-investeringsaftrek (EIA) voor zonnepanelen

De Nederlandse overheid stimuleert duurzaam ondernemen. Een van de stimuleringsmaatregelen is de Energie-investeringsaftrek (EIA). Op deze pagina leest u wat deze subsidie inhoudt, wat de voorwaarden zijn, hoe het aanvraagproces werkt en hoe de EIA zich verhoudt tot een investering in zonnepanelen in 2023.

EIA subsidie voor zonnepanelen
Energie-investeringsaftrek (EIA) voor zonnepanelen

Wat is de EIA-subsidie?

Ondernemers in Nederland behalen fiscale voordelen door te investeren in duurzame energieoplossingen. Denk hierbij aan LED-verlichting, warmtepompen, HR-glas en biobrandstof – maar natuurlijk ook de aanschaf van zonnepanelen. Een compleet overzicht van de mogelijkheden vindt u in de Energielijst.

Voor een zakelijke investering in duurzaamheid kunt u 45,5% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst. Dit levert gemiddeld 11% belastingvoordeel op.

De subsidiepot is echter niet bodemloos. In 2023 is er een budget van €249 miljoen beschikbaar. Lees verder om te leren hoe u deze subsidie kunt aanvragen en wat de voorwaarden zijn.

Energie-investeringsaftrek voor zonnepanelen

Een investering in zonnepanelen levert naast fiscale voordelen ook voordeel op in de vorm van lagere energiekosten. Dit maakt de EIA in combinatie met een investering in zonnepanelen extra aantrekkelijk voor bedrijven.

De EIA-subsidie is uitsluitend bedoeld voor kleingebruikers. Voor grotere projecten kunt u de SDE++ subsidie aanvragen. Voor kleine projecten geldt de subsidie zowel voor de aanschaf als de installatie van zonnepanelen. Daarnaast vallen ook de aanschaf van accu’s en omvormers onder de regeling.

EIA regeling zonnepanelen

Wat zijn de voorwaarden?

Voorwaarden om aanspraak te maken op de EIA-subsidie in relatie tot de aanschaf van zonnepanelen zijn:

  • Minimaal investering van 15kW
  • Aansluiting van maximaal 3x80A
  • Minimale kosten van €2500,-
  • Het product / de oplossing staat op de Energielijst en voldoet aan de eisen
  • Zonnepanelen mogen niet geplaatst worden op landbouwgrond of in natuurgebieden
  • Alleen voor ondernemers in Nederland, Aruba, Curaçao, Sint Maarten of de BES-eilanden.
  • De onderneming is belastingplichtig voor inkomsten- of vennootschapsbelasting
  • Meldingstermijn van maximaal 3 maanden na aankoop

Meer informatie over de voorwaarden leest u hier.

EIA aanvragen?

De EIA vraagt u aan via mijn.rvo.nl. Voor de aanvraag is eHerkenning met minimaal betrouwbaarheidsniveau 1 nodig. U kunt deze gegevens aanvragen via de website.

Omdat er geen eindeloos budget beschikbaar is, adviseren we om dit vroeg in het jaar te doen.

Wanneer de subsidie wordt toegewezen, ontvangt u een verklaring. Deze verklaring dient u in te voeren bij de belastingaangifte. Houdt verder rekening met de meldingstermijn van 3 maanden na het sluiten van de koopovereenkomst.

Advies of hulp nodig? Wij helpen u graag!

Advies of hulp nodig?

Benieuwd welke voordelen de Energie-investeringsaftrek u op kan leveren? Of heeft u hulp of advies nodig bij de aanvraag? Vraag nu een vrijblijvend adviesgesprek aan met één van onze adviseurs!


    ParticulierZakelijk