8 voordelen bij het zakelijk aanschaffen van zonnepanelen

Zonnepanelen brengen een hoop voordelen met zich mee. Zowel financieel als op het gebied van milieu. Bij het zakelijk aanschaffen van zonnepanelen kunnen bedrijven bovendien rekenen op interessante aanvullende voordelen!

Zonnepanelen zakelijk aanschaffen

De Nederlandse overheid heeft als doel om 49% minder CO2 uit te stoten in 2030 en 95% minder in 2050 ten opzichte van 1995. Bedrijven hebben hier het grootste aandeel in, met 100 bedrijven die verantwoordelijk zijn voor 71% van de uitstoot.

Om deze doelen te behalen, zijn er verschillende stimuleringsregelingen in het leven geroepen om bedrijven te verduurzamen. Het zelf energie opwekken door middel van zonnepanelen is hier een belangrijk onderdeel van.

Of u nu van plan bent om 3 of 300 zonnepanelen zakelijk aan te schaffen, u kunt bij elke investeringsgrootte rekenen op interessante zakelijke voordelen. Denk hierbij aan minder belasting afdragen aan het eind van het jaar, teruglevering en het ontvangen van subsidies.

Voordelen bij zakelijke aanschaf van zonnepanelen

1. Belastingvoordeel

Met zonnepanelen wekt u zelf energie op. U bespaart hiermee op de energierekening. De kosten voor aanschaf en installatie kunt u aandragen als kosten. Hierdoor hoeft u aan het eind van het jaar minder belasting te betalen.

2. Afschrijving

U mag de zonnepanelen over een periode van 20 jaar afschrijven (bron). U mag dus 20 jaar lang kosten opvoeren, wat de (toekomstige) winst lager uit laat komen. Hierdoor hoeft u minder belasting te betalen. Uw boekhouder kan u hier meer over vertellen.

3. Terugleversubsidie

De nieuwe terugleversubsidie gaat op 1 januari 2021 van start en vervangt de huidige salderingsregeling. Bedrijven kunnen door middel van deze subsidie een vergoeding ontvangen voor stroom die aan het elektriciteitsnet wordt teruggeleverd. Op RVO.nl komt een loket waar bedrijven deze regeling aan kunnen vragen.

4. Stimuleringsregeling Duurzame energietransitie (SDE++)

De SDE++ regeling is bedoeld voor grote projecten vanaf ongeveer 500 zonnepanelen. Met deze stimuleringsregeling ontvangen bedrijven een vergoeding voor elke opgewekte kWh. Er is jaarlijks een beperkt budget beschikbaar (€5 miljard in 2020). Bedrijven dienen zich vooraf in te schrijven om hier aanspraak op te maken.

Meer informatie over de SDE++ subsidie

5. Energie-investeringsaftrek (EIA)

Deze regeling is bedoeld voor kleine projecten met een minimale investering van 15kW en een maximale aansluiting van 3x80A. Met de Energie-investeringsaftrek (EIA) kunt u 45% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst. Dit levert gemiddeld 11% belastingvoordeel op. Ook voor deze subsidie is een beperkt budget beschikbaar en dient vooraf aangevraagd te worden.

Meer informatie over de EIA subsidie

6. Kleinschaligheidsaftrek (KIA)

Met deze investeringsaftrek kunt u tot 28% van de investeringskosten in zonnepanelen aftrekken van de fiscale winst aan het eind van het jaar. De zakelijke investering moet tussen de €2.401 en €323.544 zijn. De verschillende schalen vindt u in deze tabel.

7. Milieu-investeringsaftrek (MIA)

Met de Milieu-investeringsaftrek (MIA) mag u nog eens 36% van de fiscale winst aftrekken. De MIA is een subsidie voor de aanschaf van milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen. Lange tijd werden zonnepanelen tot deze groep gerekend, maar vanaf 2020 wordt een strenger beleid gevoerd. Bekijk de Milieulijst om te ontdekken of uw investering in aanmerking komt.

8. Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL)

Met de VAMIL kunt u een investering in milieuvriendelijke apparatuur tot 75% op een willekeurig moment afschrijven. Door willekeurig afschrijven verkleint de fiscale winst en betaalt u minder belasting in een jaar. Ook voor de VAMIL geldt dat het betreffende product op de Milieulijst moet staan.

Zakelijke zonnepanelen aanschaffen?

Bezig met oriënteren op het zakelijk aanschaffen van zonnepanelen? NPS Duurzaam BV helpt u graag! Wij hebben veel ervaring met zonnepanelen projecten voor het MKB. Daarbij hebben wij ook meerdere SDE+ trajecten succesvol afgerond.

Zakelijk zonnepanelen traject

Succesvol afgerond SDE traject + plaatsing zonnepanelen bij Vissers Melkvee BV in Dieden.

Zakelijke zonnepanelen SDE

Succesvol afgerond SDE traject + plaatsing zonnepanelen bij varkenshouder Frank Stevens in Hilvarenbeek

Bekijk hier meer van onze projecten. Op zoek naar vrijblijvend advies of een kosteninschatting? Vraag een vrijblijvende offerte of een gratis adviesgesprek aan!