Wat zegt het aantal Wp over een zonnepaneel?

Fabrikanten van zonnepanelen vermelden bij hun producten meestal een aantal Wp. Dit cijfer heeft betrekking op het vermogen van een zonnepaneel. We leggen u graag uit hoe dat zit en wat belangrijk is om te weten.

Wat is Wattpiek (Wp)?

De afkorting Wp staat voor Wattpiek. Dit is een meeteenheid om het maximale vermogen van een zonnepaneel aan te duiden. Een zonnepaneel van 400 Wp kan (onder ideale omstandigheden) maximaal 400 kWh per jaar genereren.

Hoe wordt het aantal Wp bij zonnepanelen bepaald?

Voordat zonnepanelen verkocht mogen worden, moeten ze eerst verschillende tests ondergaan. Eén daarvan is de meting van het aantal Wp. Het zonnepaneel wordt onder ideale omstandigheden getest in een lab. Daaruit komt vervolgens het aantal Wp dat de fabrikant mag communiceren voor dit specifieke product.

Tip: Zeker weten dat een zonnepaneel inderdaad het vermelde vermogen kan produceren? Dan is het verstandig om zonnepanelen met een TÜV-keurmerk te kiezen. TÜV test onder andere of het vermelde vermogen wel daadwerkelijk klopt.

Correctie voor daken in Nederland

Wattpiek is dus een meeteenheid van maximaal vermogen onder ideale omstandigheden. Maar in Nederland hebben we helaas geen ideale weersomstandigheden. Om een realistische schatting te maken van het daadwerkelijke vermogen van uw zonnepanelen moeten we daarom een correctie maken.

Voor Nederlandse daken kunnen we doorgaans deze formule gebruiken: 0,85 x aantal Wp = geschat jaarlijkse opbrengst in kWh. De daadwerkelijke opbrengst is altijd afhankelijk van het aantal zonuren in een jaar en de ligging en helling van het dak.

Voorbeeld:
0,85 x 300 Wp zonnepaneel = 255 kWh per jaar

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Hoe meer zonnepanelen u installeert, hoe meer u kunt besparen op uw energierekening. Onderstaande tabel laat zien hoeveel zonnepanelen u nodig heeft om een bepaald aantal kWh op te wekken. Hierin is de correctie voor Nederlandse daken meegenomen.

Aantal kWh Aantal panelen (300 Wp) Aantal panelen (490 Wp)
1.000 kWh 4 3
2.000 kWh 8 5
3.000 kWh 12 8
4.000 kWh 16 10
5.000 kWh 20 12

 

Lees verder: Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig om 100% zelfvoorzienend te zijn?

Meer of minder Wp per zonnepaneel kiezen?

Veel fabrikanten bieden een range van solar-producten aan met een verschillend aantal Wp. Zonnepanelen met 475 Wp, 450 Wp en 420 Wp bijvoorbeeld.

Over het algemeen geldt: hoe hoger het aantal Wp, hoe duurder het paneel. Maar u heeft ook minder panelen nodig om een gewenst aantal kWh op te wekken. Heeft u een klein dak, maar wil u wel veel energie opwekken? Dan is het slim om zonnepanelen te kiezen met een hoog aantal.

Waar moet ik nog meer op letten?

De gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen is 5 tot 7 jaar. Een lange periode waarin veel kan gebeuren: de panelen kunnen stuk gaan of de fabrikant kan failliet gaan. Kijk daarom verder dan alleen het (vermelde) vermogen van een paneel. Een lange garantieperiode en de financiële stabiliteit van de fabrikant zijn bijvoorbeeld ook belangrijke zaken om op te letten bij het kopen van zonnepanelen.

Lees verder: 7 belangrijke eigenschappen om de kwaliteit van zonnepanelen te bepalen

Ons advies: kies voor een A-merk!

Na het lezen van dit artikel weet u wat het aantal Wp over het vermogen van een zonnepaneel zegt. En dat we in Nederland een correctie door moeten voeren om tot een realistische inschatting te komen van de elektriciteit die u met een zonnepaneel kan opwekken.

Maar Wp is bij de aanschaf van zonnepanelen niet het enige dat van belang is. Om die reden adviseren wij altijd om te kiezen voor betrouwbare A-merken: stabiele bedrijven met een hoogwaardig product en goede garantievoorwaarden.

Meer informatie nodig? Vraag een gratis adviesgesprek of een vrijblijvende offerte bij ons aan. Onze adviseurs helpen u graag bij het maken van de juiste keuze!