3 voordelen van zonnepanelen met een hoog rendement

Zonnepanelen zijn in allerlei soorten en maten te koop. Zo is er ook een verschil tussen zonnepanelen met een hoog en een laag rendement. In dit artikel leggen we uit wat dat verschil is en wanneer u beter voor het één of het ander kunt kiezen.

Wat zegt rendement over een zonnepaneel?

In het geval van zonnepanelen bedoelen we met rendement hoeveel procent van het opgevangen zonlicht omgezet wordt in bruikbare elektriciteit. Dit wordt ook wel de efficiëntie van het zonnepaneel genoemd.

Het rendement van een gemiddeld zonnepaneel ligt tussen de 14 en 19%. Dus als een zonnepaneel 100 uur zon vangt, wordt daar gemiddeld 14 tot 19 uur van omgezet in elektriciteit.

Rendement berekenen

Om het rendement van een zonnepaneel op een dak in Nederland te berekenen, zijn een aantal zaken van belang:

  • De oppervlakte van het zonnepaneel.
  • Het aantal Wattpiek (Wp) van het zonnepaneel.
  • Het vermogen van de zon. In Nederland is de zoninstraling gemiddeld 1000 Watt per m².
  • Een correctie. Omdat de weersomstandigheden in Nederland niet perfect zijn, voegen we hier een correctie van 0,85 aan toe om een realistische inschatting te kunnen maken.
  • De ligging. Idealiter worden zonnepanelen in een hoek van 36 graden geplaatst, gericht op het zuiden en zonder schaduwvorming door andere huizen of bomen.

Bij een ideale ligging is de formule om het rendement te berekenen als volgt:

Vermogen van zonnepaneel / (Oppervlakte van zonnepaneel x Zoninstraling x Correctie) x 100

Voorbeeld bij een paneel van 250 Wp met een oppervlakte van 1,55 m²:

250 / (1,55 x 1000 x 0,85) x 100= 18,97%

Kosten van hoog of laag rendement zonnepaneel

Zonnepanelen legt u natuurlijk niet voor de sier. Het is de bedoeling dat ze elektriciteit opleveren. Over het algemeen zijn zonnepanelen met een hoog rendement duurder dan zonnepanelen met een laag rendement. Er is veel tijd gestoken in R&D (waardoor de techniek beter is) en er zijn betere materialen gebruikt dan bij een gemiddeld zonnepaneel. Die kosten wil de fabrikant natuurlijk wel terugzien.

Minder zonnepanelen, maar wel met een hoger rendement, zijn in de praktijk zelfs vaak duurder ten opzichte meer panelen met een lager rendement. Dat kan de keuze lastig maken.

Voordelen van zonnepanelen met een hoog rendement

Financieel gezien lijkt het op het eerst gezicht dus verstandiger om meer zonnepanelen te leggen met een lager rendement. Dat bespaart kosten. Toch hebben hoge rendement zonnepanelen ook zo hun voordelen:

  1. Hoog rendement zonnepanelen zijn dé oplossing voor een klein dak (of een dak waarvan een deel vaak in de schaduw staat) in combinatie met een grote energiebehoefte. Zo haalt u het maximale uit het minimale oppervlakte.
  2. Ook zijn zonnepanelen met een hoog rendement vaak kwalitatief beter. Ze gaan minder snel stuk en hebben een langere levensduur. Bij veel merken ziet u dat ook terug in betere garantievoorwaarden. Zie hieronder het voorbeeld van SunPower.
  3. Minder panelen betekent ook minder productie, minder verpakking en minder vervoer. Dat maakt zonnepanelen met een hoog rendement de duurzamere keuze.

Zonnepaneel met het hoogste rendement

Het zonnepaneel met het hoogste rendement is op dit moment de SunPower Maxeon 6 AC. Dit product haalt een rendement tot 22,8% bij een vermogen tot 440 Wp.

De kwaliteit van dit paneel is een stuk hoger dan gemiddeld en de productgarantie is daardoor maar liefst 40 jaar. Terwijl dat bij de meeste aanbieders slechts 12 jaar is.

Ondanks dat het wat duurder is in aanschaf dan een conventioneel zonnepaneel, gaat het waarschijnlijk wel ruim 3 keer zo lang mee. De beste keuze bij een investering voor de lange termijn dus!

Lees ook: 6 redenen om SunPower zonnepanelen te kiezen

Gratis adviesgesprek?

Benieuwd of zonnepanelen met een hoog rendement in uw situatie de beste keuze zijn? Wij bespreken het graag met u en voorzien u daarbij van een vrijblijvend advies. Dit kan telefonisch of op locatie.

Tijdens dit gesprek krijgt u antwoorden op vragen als:

  • Welk merk en type zonnepaneel levert mij het meeste op?
  • Wat zijn de kosten? En hoe snel verdien ik dit weer terug?
  • Hoeveel zonnepanelen passen op mijn dak?
  • Van welke subsidies en voordelen kan ik gebruikmaken?

Vraag nu een gratis adviesgesprek aan!