Is het slim om naast zonnepanelen ook een accu te installeren?

Met een thuisaccu kunt u de opgewekte energie van uw zonnepanelen opslaan om op een later tijdstip te gebruiken. We leggen uit hoe dat werkt en of dit financiële voordelen oplevert.

Hoe werkt een accu voor zonnepanelen?

Wekken uw zonnepanelen energie op die u niet direct gebruikt? Dan wordt het overschot teruggeleverd aan het net. Maar door middel van een thuisaccu kunt u deze energie ook opslaan om later te gebruiken. Wat u overdag opwekt kunt u zo bijvoorbeeld ‘s nachts gebruiken. En wat u in de zomer opwekt kunt u in de winter gebruiken.

Een thuisaccu werkt als volgt:

  1. Opgevangen zonne-energie wordt door uw omvormer omgezet in elektriciteit die in huis gebruikt kan worden.
  2. Energie die direct gebruikt kan worden in huis, wordt direct gebruikt.
  3. Wordt er meer energie opgewekt dan direct gebruikt kan worden, dan wordt dit opgeslagen in de thuisaccu.
  4. Heeft u meer elektriciteit nodig dan op dit moment opgewekt wordt? Dan wordt het uit de thuisaccu gehaald.
  5. Thuisaccu leeg? Dan wordt de vraag aangevuld door het elektriciteitsnet.
  6. Thuisaccu vol? Dan wordt de overige zonne-energie teruggeleverd aan het elektriciteitsnet.

zo werken zonnepanelen met een accu

Hoge kosten tegenover korte garantie en levensduur

Momenteel kost een gemiddelde thuisaccu tussen de €6000,- en €8000,-. De meeste fabrikanten hanteren een fabrieksgarantie van 10 jaar. Dat is dan ook de gemiddelde levensduur. In combinatie met SunPower zonnepanelen (die een garantie van 25 jaar hebben) zou u dus minimaal twee keer de accu moeten vervangen. Dat maakt het over de gehele looptijd een behoorlijke investering.

Vanwege de toenemende belangstelling is de verwachting wel dat thuisaccu’s de komende jaren steeds goedkoper worden en langer meegaan. De kosten zullen de komende tijd dus nog flink dalen.

Levert een thuisaccu financieel voordeel op?

Opgewekte zonne-energie die u niet gebruikt, wordt teruggeleverd aan het net. Aan het eind van uw contractjaar wordt de energie die u gebruikt heeft 1-op-1 verminderd met de energie die u teruggeleverd heeft. U betaalt dan alleen het deel dat overblijft. Salderen noemen we dat.

Door deze salderingsregeling levert een thuisaccu voor particulieren momenteel eigenlijk nog geen financieel voordeel op. De investeringskosten zijn simpelweg te hoog om terug te verdienen. Toch kan hier in korte termijn verandering in komen. Daar zijn verschillende redenen voor:

  • Einde salderingsregeling komt in zicht – Vanaf 2023 wil het kabinet de salderingsregeling langzaam gaan afbouwen. Particulieren ontvangen dan enkel nog een vergoeding voor teruggeleverde energie. Deze zal lager zijn dan de kosten. Voor nu is dit echter enkel nog een voorstel en is er nog veel onduidelijk over de daadwerkelijke invulling.
  • Stijgende energieprijzen – Energie wordt steeds duurder. Dit maakt het opwekken en opslaan van energie steeds interessanter. Zelfs wanneer u slechts een deel kan salderen.
  • Accu’s worden goedkoper en beter – In combinatie met voorgaande punten, worden accu’s steeds interessanter naarmate ze goedkoper en beter worden. Er zal een omslagpunt komen waarbij de investeringskosten wel de moeite waard worden.

Ons advies

Zolang de kosten van thuisaccu’s hoog zijn en de salderingsregeling nog gebruikt kan worden, levert een investering in thuisaccu’s in de meeste gevallen niet genoeg op. Particulieren hebben dan voldoende aan zonnepanelen met een omvormer. Hier kan echter snel verandering in komen naarmate de ontwikkelingen in de markt zich opvolgen. Dat houden wij uiteraard in de gaten!

Heeft u ook interesse in zonnepanelen? Vraagt u zich af hoe u het meeste kunt besparen? Wij adviseren u graag! Vraag meteen een vrijblijvend adviesgesprek of offerte aan!