Wat is het verschil tussen A-merken en goedkope zonnepanelen?

Wie online naar zonnepanelen zoekt, komt al snel uiteenlopende merken en prijzen tegen. Benieuwd wat het verschil maakt tussen A-merken en goedkope zonnepanelen? We leggen het u graag uit.

Wat zijn A-merken?

Zonnepanelen fabrikanten met een goede reputatie en producten van hoge kwaliteit noemen we ook wel A-merken. We kijken dan niet (alleen) naar certificeringen en keurmerken, maar vooral naar de algehele waardering van het bedrijf.

Om te beoordelen of een zonnepanelen merk een A-merk is, kunnen we kijken naar vier aspecten:

1. Lange garantie

Wie investeert in zonnepanelen wil zijn investering natuurlijk wel terugverdienen. Goede garantievoorwaarden helpen u daarbij. A-merk zonnepanelen fabrikanten beloven een lange garantie op hun producten.

We maken hierbij onderscheid tussen productgarantie en vermogensgarantie. SunPower belooft bijvoorbeeld tot maar liefst 40 jaar productgarantie terwijl de gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen slechts 5 tot 7 jaar is.

2. Financieel gezonde fabrikant

Gaan uw zonnepanelen kapot terwijl u nog in de terugverdientijd zit? U heeft niets aan uw goede garantievoorwaarden als de fabrikant failliet gaat. Een ander kenmerk van een A-merk is daarom dat de fabrikant financieel gezond is en de jaarcijfers elk jaar beter worden. JA Solar is momenteel bijvoorbeeld één van de financieel gezondste fabrikanten.

3. Hoog rendement

Zonnepanelen zijn functioneel. Ze moeten zonne-energie zo goed mogelijk opvangen en liggen er niet voor de sier. Een hoog rendement is daarom belangrijk.

A-merken investeren veel in Research & Development (R&D) – voornamelijk om het rendement van hun producten te verhogen. Zo zijn bij HT Solar bijvoorbeeld 560 medewerkers werkzaam op de R&D afdeling.

4. Hoge kwaliteit

In Nederland is een TüV-keurmerk bij zonnepanelen verplicht. Dit is een bevestiging dat een product voldoet aan kwaliteitseisen en dat het veilig en/of milieuverantwoord is.

Ook mogen veel A-merken zichzelf een zogenaamde Tier 1 fabrikant noemen. Dit betekent dat het bedrijf veel investeert in R&D en dat het al minstens 5 jaar bestaat. Alleen de top 2% van zonnepanelen fabrikanten mag zichzelf een Tier 1 fabrikant noemen. Een goed voorbeeld is Canadian Solar.

Waarom geen goedkope zonnepanelen?

De keuze voor bepaalde zonnepanelen wordt meestal niet gemaakt op basis van uiterlijk. Zonnepanelen zijn blauw of zwart en zien er in de basis allemaal ongeveer hetzelfde uit. De prijs voor zonnepanelen wordt dan ook niet bepaald door uiterlijk vertoon. U betaalt voor de kwaliteit van de verschillende onderdelen waaruit een zonnepaneel bestaat, de jarenlange ervaring en investering in R&D van een gerenommeerde fabrikant en de overige leveringsvoorwaarden zoals een lange garantieperiode.

Zoals bij zoveel zaken in het leven is goedkoop uiteindelijk vaak duurkoop.

Bij zonnepanelen kopen is dat niet anders.

Het is verstandiger om te investeren in kwaliteit, dan om zo goedkoop mogelijk uit te zijn. Grote kans dat goedkope zonnepanelen geen hoog rendement behalen en ze alweer kapot zijn voor u ze heeft terugverdiend. Reviews zullen dit ook uitwijzen. Zonde van het geld!

Lees ook: 10 aandachtspunten bij de aanschaf van zonnepanelen

Onze zonnepanelen van A-merken

Pas op voor zonnepanelen installateurs die niet communiceren welke merken zij voeren! Grote kans dat zij zo goedkoop mogelijk zonnepanelen inkopen en deze voor een meerprijs verkopen. En dat zijn waarschijnlijk geen A-merken…

NPS Duurzaam BV maakt uitsluitend gebruik van de beste zonnepanelen merken. Een goede prijs en een lange garantieperiode zijn hierbij de belangrijke pijlers. Enkelen van onze A-merken:

  • SunPower – De beste zonnepanelen van dit moment. Beste garantievoorwaarden: garantie op product en vermogen van maar liefst 40 jaar. Daarnaast het hoogste rendement (tot 22,8%) en de laagste degradatie (slechts 0,25% per jaar).
  • Hyundai – Hyundai is een bekend merk met een uitstekende reputatie. Ook op het gebied van zonnepanelen. Met 25 jaar product- én vermogensgarantie en rendement tot 20,7% zit je bij dit Fortune 500 bedrijf zeker goed.
  • LONGi Solar – Uitstekende reputatie en goede prijs-kwalitieit verhouding. Met 25% van de totale wereldwijde vraag is het merk momenteel wereldleider op het gebied van monokristallijn zonnepanelen.
  • JA Solar – Beursgenoteerd Tier 1 bedrijf en één van de financieel gezondste zonnepanelen fabrikanten van het moment. Goede garantievoorwaarden en een uitstekend rendement.
  • Canadian Solar – Zeer hoog rendement, zelfs bij lage instraling. Behoort met bijna 13.000 medewerkers tot de grootste en meest stabiele fabrikanten ter wereld.

Zonnepanelen laten installeren?

Van plan om zonnepanelen te laten plaasen op het dak van uw woonhuis of bedrijfspand? Ga niet voor goedkope zonnepanelen, maar investeer in A-merken. NPS Duurzaam BV importeert, levert en installeert meerdere topmerken.

We adviseren u graag welk merk voor uw specifieke situatie het meest geschikt is. Vraag nu een vrijblijvende offerte op maat of een gratis adviesgesprek aan!