Waar moet u op letten bij het kopen van zonnepanelen?
Zonnepanelen kopen doet u niet zomaar. Het is een flinke investering waarbij u een hoop keuzes moet maken. Het is daarom verstandig om u goed in te lezen voordat u naar een leverancier of installateur stapt!
Zonnepanelen kopen en installeren
Waar moet u allemaal op letten bij het kopen en (laten) installeren van zonnepanelen? We zetten de 10 belangrijkste vragen voor u op een rij.
- Hoe werken zonnepanelen?
- Is mijn dak geschikt?
- Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?
- Welke soorten zonnepanelen zijn er?
- Wat is de prijs en terugverdientijd van zonnepanelen?
- Hoe bepaal ik de kwaliteit van een zonnepaneel?
- Wat is een goede garantieperiode?
- Van welke subsidies en regelingen kan ik gebruikmaken?
- Wat als ik meer energie opwek dan ik nodig heb?
- Hoe verloopt de installatie van zonnepanelen?
1. Hoe werken zonnepanelen?
Wanneer u een flink bedrag gaat investeren in technologie is het verstandig om (in ieder geval in de basis) te begrijpen hoe zonnepanelen werken en hoe zonne-energie wordt omgezet in elektriciteit die u in huis kunt gebruiken.
In het kort werkt het zo: een zonnepaneel bestaat uit verschillende lagen. De laag met de zonnecellen is het functionele deel. Deze vangen gelijkstroom op. Apparaten in huis kunnen hier nog niets mee, daarom wordt dit door middel van een omvormer omgezet in bruikbare elektriciteit.
Lees verder: Hoe werken zonnepanelen en hoe wordt zonne-energie opgewekt?
2. Is mijn dak geschikt?
Zonnepanelen leveren het meeste op wanneer er veel zon op schijnt. Door de draaiing van de zon ziet een dak op het zuiden de meeste zon. Tenminste, als er geen grote gebouwen of bomen in de weg staan waardoor het dak alsnog in de schaduw komt te liggen. Daarnaast is de helling van belang. In Nederland worden zonnepanelen idealiter in een helling van 36 graden geplaatst.
Ook de grootte van het dak is van belang. Op een klein dak kunnen immers maar een beperkt aantal zonnepanelen geïnstalleerd worden. Bij een plat dak worden de zonnepanelen op een constructie met een helling van circa 12 graden geplaatst.
Maar ook als uw dak niet de perfecte ligging of helling heeft, kan zonnepanelen kopen een goede investering zijn. Mogelijk ligt het rendement alleen wat lager. Neem vrijblijvend contact met ons op om samen met onze specialisten uw daksituatie te bekijken.
Lees verder: Hoeveel zonnepanelen passen op mijn dak?
3. Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?
Wilt u zonnepanelen kopen om volledig zelfvoorzienend te worden? Of slechts gedeeltelijk? Met onderstaande formule kunt u berekenen hoeveel zonnepanelen u nodig heeft om zelfvoorzienend te worden. U moet hiervoor uw stroomverbruik per jaar weten en het aantal Wattpiek van het paneel dat u voor ogen hebt.
Stroomverbruik per jaar / (aantal Wp per paneel x 0,85) = aantal zonnepanelen
Lees verder: Hoeveel zonnepanelen heb ik nog om 100% zelfvoorzienend te zijn?
4. Welke soorten zonnepanelen zijn er?
In het kort kunt u twee soorten zonnepanelen kopen: mono- en polykristallijn zonnepanelen. Mono panelen zijn meestal zwart en poly zijn blauw.
Het grootste verschil zit hem in het uiterlijk. De meeste mensen vinden de zwarte panelen wat mooier staan, waardoor ze ook wat duurder zijn. Sommige fabrikanten van mono panelen verkopen ook stijlvolle all black varianten. Dit is tegenwoordig een populaire keuze onder consumenten.
Van links naar rechts: polykristallijn, monokristallijn en all-black van Canadian Solar
Lees verder: Wat is het verschil tussen mono- en polykristallijn zonnepanelen?
5. Wat is de prijs en terugverdientijd van zonnepanelen?
Om te bepalen of zonnepanelen kopen voor u een interessante investering is, zijn prijs en terugverdientijd belangrijke cijfers. Afhankelijk van het merk en de kwaliteit kosten zonnepanelen gemiddeld enkele honderden euro’s per stuk. Daar bovenop komen nog arbeidskosten van de installateur. Met een gemiddeld rendement van 15 tot 20% per jaar bent u binnen 5 tot 7 jaar uit de kosten.
Meer informatie: Vraag nu een vrijblijvende offerte aan voor een prijsindicatie
6. Hoe bepaal ik de kwaliteit van een zonnepaneel?
Wie zonnepanelen koopt, wil een hoog rendement behalen en zeker weten dat ze niet stuk gaan voordat de investering terugverdiend is. Maar omdat zonnepanelen er allemaal ongeveer hetzelfde uitzien, is het lastig om het verschil in kwaliteit te herkennen.
Toch zijn er verschillende eigenschappen waar een paneel aan moet voldoen om van hoge kwaliteit te zijn. Vermogen, rendement, type cel en degradatie bijvoorbeeld. Maar ook de reputatie van de fabrikant en de garantieperiode spelen mee.
Lees verder: 7 eigenschappen om de kwaliteit van zonnepanelen te bepalen
7. Wat is een goede garantieperiode?
Garantie bij het kopen van zonnepanelen is een soort verzekering. Met een gemiddelde terugverdientijd van 5 tot 7 jaar weet u bij een garantieperiode van 25 jaar bijvoorbeeld zeker dat u uit te kosten zult komen.
Maar let op: het is ook belangrijk om voor een financieel gezonde fabrikant te kiezen met een goede reputatie. Wanneer de fabrikant na enkele jaren failliet is, heeft u namelijk niets aan een lange garantieperiode.
Om die redenen adviseren wij altijd om te kiezen voor zonnepanelen van A-merken. Zo biedt SunPower bijvoorbeeld 25 jaar productgarantie en is het één van de gezondste solar bedrijven ter wereld. Aan het eind van de garantietijd kunt u uw investering wel vijf keer terugverdiend hebben!
Lees ook: Wat is het verschil tussen A-merken en goedkope zonnepanelen?
8. Van welke subsidies en regelingen kan ik gebruikmaken?
De Nederlandse overheid stimuleert duurzaamheid. Zowel bij particulieren als bij bedrijven. Daar zijn verschillende regelingen voor in het leven geroepen.
Particulieren betalen sinds 2023 bijvoorbeeld geen btw meer op zonnepanelen en installatie.
Voor bedrijven is zonnepanelen kopen al helemáál interessant! Zij kunnen bijvoorbeeld gebruikmaken van de de SDE++ regeling (voor grote projecten vanaf ongeveer 500 panelen) en de Energie-investeringsaftrek (EIA) (voor kleinere projecten).
Lees verder: Welke zonnepanelen subsidies zijn er voor bedrijven?
9. Wat als ik meer energie opwek dan ik nodig heb?
Wanneer u meer zonne-energie opwekt dan u verbruikt, kunt u het overschot terugleveren aan de energiemaatschappij. De energie die u teruglevert mag u aftrekken van de hoeveelheid energie die u moet betalen. Deze rekensom noemen ‘salderen’.
Blijkt bij uw jaarrekening dat u over het hele jaar meer hebt teruggeleverd dan verbruikt? Dan kunt u zelfs geld terugkrijgen van uw energieleverancier. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat vergoedingen variëren van zo’n €0,04 tot €0,12 per kWh. Wanneer u een groot overschot heeft kan het dus rendabel zijn om te wisselen van leverancier.
Lees verder: Hoe werkt de salderingsregeling?
10. Hoe verloopt de installatie van zonnepanelen?
Wanneer u ervoor kiest om zonnepanelen te kopen bij een installateur als NPS Duurzaam BV, voeren wij de installatie voor u uit. Onze monteurs doen dat in de meeste gevallen in één dag. Hierbij worden de zonnepanelen geplaatst, de meterkast aangepast en de omvormer geïnstalleerd. Daarnaast worden de panelen aangesloten op een app waarmee u altijd inzicht heeft in de prestaties van uw zonnepanelen.
Lees verder: Zo verloopt de installatie van zonnepanelen
Ook zonnepanelen kopen?
Zonnepanelen kopen doet u niet in een opwelling. Het is een grote investering waar veel beslissingen bij komen kijken. Welk merk en type u kiest, van welke subsidies of regelingen u gebruik maakt en door wie u de zonnepanelen laat installeren, zijn allemaal belangrijke overwegingen.
Heeft u ook interesse in zonnepanelen? Benieuwd hoe u het maximale kunt halen uit uw investering? Vraag meteen een vrijblijvend adviesgesprek of offerte aan!
Lees verder...
- Wat is het verschil tussen A-merken en goedkope zonnepanelen?
- Is het slimmer om zonnepanelen te huren of te kopen?
- 4 redenen waarom een huis met zonnepanelen meer waard is
- In 3 stappen de terugverdientijd van uw zonnepanelen berekenen
- Hoeveel zonnepanelen passen op mijn dak? [Stappenplan]
- Hoeveel zonnepanelen heb je nodig om 100% zelfvoorzienend te zijn?
- Chinese zonnepanelen kopen: Goed of slecht idee?
- Welke garanties krijgt u bij de aanschaf van zonnepanelen?
- 10 aandachtspunten bij de aanschaf van zonnepanelen
- Elektrische auto opladen met zonnepanelen: Hoe werkt dat?
- 3 voordelen van zonnepanelen met een hoog rendement