Is het slimmer om zonnepanelen te huren of te kopen?

Zonnepanelen kunt u kopen of huren. Als u ze koopt, doet u een eenmalige investering en zijn de panelen uw bezit. Bij huren betaalt u elke maand een klein bedrag en heeft u de zonnepanelen in bruikleen. We zetten de verschillen, voor- en nadelen van beide opties op een rij.

Zonnepanelen kopen

Bij het kopen van zonnepanelen doet u een eenmalige investering. Afhankelijk van het aantal, het merk, het type paneel en de leverancier betaalt u enkele honderden euro’s per zonnepaneel, inclusief installatie.

Zolang de zonnepanelen werken en rendement opleveren, bespaart u op uw energierekening. Zo verdient u de investeringskosten vanzelf terug. De gemiddelde terugverdientijd is momenteel 5 tot 7 jaar.

Een belangrijke tip is om altijd voor een a-merk zonnepaneel te kiezen met een lange garantieperiode. SunPower belooft bijvoorbeeld maar liefst 25 jaar productgarantie. Mochten de panelen het dan toch onverhoopt begeven, krijgt u gewoon nieuwe.

Voordelen van zonnepanelen kopen ten opzichte van huren, zijn:

 • De inverstering verdient zich vanzelf terug.
 • Uw woningwaarde stijgt direct.
 • Als particulier betaalt u sinds 2023 geen btw meer op zonnepanelen en installatie.
 • Voor bedrijven zijn er verschillende interessante subsidies.
 • Bij verhuizing kunt u de zonnepanelen meenemen of verkopen aan de nieuwe bewoners.

Zonnepanelen huren

Niet genoeg geld op uw bankrekening om zonnepanelen te kopen? Om toch te besparen op uw energierekening kunt u ook zonnepanelen huren. Bij deze constructie leent u de zonnepanelen tegen een vast bedrag per maand. U kunt zonnepanelen huren bij verschillende aanbieders. Voorbeelden zijn Zelfstroom, HalloStroom en Essent.

Bij het huren van zonnepanelen krijgt u de panelen niet in bezit. Er is daarom geen sprake van een terugverdientijd. De winst die u maakt is de besparing op uw energierekening minus de huurprijs. Bespaart u bijvoorbeeld €100,- op uw energierekening per maand, maar huurt u zonnepanelen voor €65,- per maand, dan bespaart u in totaal €35,- per maand met deze constructie.

Afhankelijk van de partij waar u de zonnepanelen huurt, kunnen er wat ongunstige voorwaarden gesteld worden. Bijvoorbeeld:

 • U huurt meestal voor minimaal 10 jaar.
 • Voortijdig het contract opzeggen? Dan betaalt u vaak alsnog tot de volledige 10 jaar om zijn. Of u moet voor demontagekosten betalen, waar aanzienlijke bedragen voor gerekend worden.
 • Tussentijds verhuizen brengt ook kosten met zich mee voor demontage en hermontage van de zonnepanelen.
 • Verhuurders mogen jaarlijks de huurprijs verhogen.
 • Wanneer de salderingsregeling verandert, kan de maandelijkse opbrengst dusdanig verminderen dat u onderaan de streep negatief uitkomt.

Lees altijd goed de voorwaarden door van de partij waar u zonnepanelen wil huren!

Kan ik zonnepanelen beter kopen of huren?

Eigenlijk is het heel simpel: wanneer u voldoende spaargeld heeft, is het altijd verstandiger om zonnepanelen te kopen.

Een gemiddelde huurperiode van minimaal 10 jaar – waarna u de zonnepanelen nog steeds niet bezit! – kan namelijk niet op tegen een gemiddelde terugverdientijd van 5 tot 7 jaar bij het kopen van zonnepanelen. En wanneer u een goed merk koopt met een lange garantieperiode, weet u vrijwel zeker dat u uit de kosten komt.

Niet genoeg geld op uw rekening? Ook dan zijn er mogelijkheden om toch zonnepanelen te kopen! Bijvoorbeeld met een SVn Duurzaamheidslening.

Onze A-merken

Bij NPS Duurzaam BV kunt u alleen A-merk zonnepanelen kopen. Een goede prijs en een lange garantieperiode zijn hierbij de belangrijke pijlers. Enkelen van onze A-merken:

 • SunPower – Hoogste kwaliteit en beste garantievoorwaarden: 25 jaar productgarantie en een technische levensduur van 40 jaar.
 • LONGi Solar – Met 25% van de totale wereldwijde vraag is het merk momenteel wereldleider op het gebied van monokristallijn zonnepanelen.
 • JA Solar – Beursgenoteerd Tier 1 bedrijf en één van de financieel gezondste zonnepanelen fabrikanten van het moment.
 • Canadian Solar – Zeer hoog rendement, zelfs bij lage instraling. Behoort met bijna 13.000 medewerkers tot de grootste en meest stabiele fabrikanten ter wereld.

We adviseren u graag welk merk voor uw specifieke situatie het meest geschikt is. Vraag nu een vrijblijvende offerte op maat of een gratis adviesgesprek aan! Ook met een kleiner budget kunt u bij ons terecht.