Welke zonnepaneel behaalt het hoogste rendement?

Fabrikanten van zonnepanelen gebruiken verschillende technieken om hun producten te maken. Op zoek naar het zonnepaneel met het hoogste rendement? In 2023 vindt u het in de SunPower Maxeon-serie.

Rendement bij zonnepanelen

Met rendement bedoelen we hoeveel procent van het opgevangen zonlicht ook daadwerkelijk wordt omgezet in bruikbare elektriciteit. Voor zonnepanelen ligt dit gemiddeld tussen de 14 en 19%. Bij 100 uur zon wordt dus gemiddeld 14 tot 19 uur omgezet in elektriciteit. Zonnepanelen met een hoog rendement leveren dus meer op, maar ze zijn ook duurder in aanschaf.

Lees ook: 3 voordelen van zonnepanelen met een hoog rendement

Welk zonnepaneel heeft het hoogste rendement?

Op dit moment is de SunPower Maxeon 6 AC het zonnepaneel met het hoogste rendement op de particuliere markt. Dit product haalt een rendement tot 22,8% en een vermogen tot 440 Wp.

De belangrijkste redenen waarom Maxeon’s rendement zo hoog is:

  1. Innovatieve zontechnologie – De unieke Maxeon-celtechnologie zet zonlicht bij een lagere instraling en temperatuur beter om in gelijkstroom dan conventionele zonnepanelen. Bovendien buigen de cellen waar anderen breken. Dat maakt dat ze beter opgewassen zijn tegen veranderde weersomstandigheden en niet snel stuk zullen gaan.
  2. Minder degradatie – Een mindere werking naarmate het product veroudert, is ook bij zonnepanelen heel normaal. Gemiddeld degradeert een zonnepaneel 0,75% per jaar. Uit testen blijkt dat dit bij Maxeon slechts 0,2% per jaar is.
  3. Gaat bijzonder lang mee – De kwaliteit is zo hoog dat de fabrikant ook betere garantievoorwaarden dan de meeste concurrenten durft te geven: maar liefst 40 jaar productgarantie t.o.v. gemiddeld 12 jaar van andere fabrikanten. Het product is wat duurder in aanschaf, maar gaat wel ruim drie keer zo lang mee.

hoogste rendement zonnepaneel

Hoog of laag rendement kiezen?

Zonnepanelen met een hoog rendement zijn meestal duurder dan zonnepanelen met een laag rendement. De techniek is beter en er zijn betere materialen gebruikt dan bij een gemiddeld zonnepaneel. De extra kosten voor R&D en het gebruik van duurdere materialen zie je terug in de vorm van een hoger rendement. Maar deze kosten wil de fabrikant natuurlijk wel terugverdienen.

Minder zonnepanelen, maar wel met een hoger rendement, zijn in de praktijk zelfs vaak duurder dan meer panelen met een lager rendement. Dat kan de keuze lastig maken.

Bij een kleiner budget i.c.m. een groot dak wordt in de praktijk vaak voor zonnepanelen met een lager rendement gekozen. Er is toch ruimte genoeg en zo worden kosten bespaart.

Is SunPower Maxeon zijn hoge prijs waard?

Zonnepanelen zijn een stevige investering. Die wilt u natuurlijk wel terugverdienen. Veel mensen laten zich verleiden om goedkope zonnepanelen te kopen. Maar goedkoop wordt in de praktijk vaak duurkoop: bij problemen geeft de fabrikant niet thuis of het bedrijf gaat failliet terwijl de garantie nog loopt. Kies daarom altijd voor een A-merken.

SunPower is zo’n A-merk. Het bedrijf heeft een uitstekende reputatie, de beste garantievoorwaarden en een retourpercentage van slechts 0,005%. Voor een kleine meerprijs koop je daarom een hoop zekerheid, gemak én het hoogste rendement!

NPS Duurzaam BV is leverancier en installateur van SunPower zonnepanelen. Vraag vrijblijvend een offerte aan of bespreek uw daksituatie in een gratis adviesgesprek met één van onze specialisten.