Welke garanties krijgt u bij de aanschaf van zonnepanelen?
Producten en diensten moeten voldoen aan een bepaalde kwaliteitsstandaard. Om deze te waarborgen worden garanties gebruikt. Bij de aankoop en installatie van zonnepanelen krijgt u meerdere garanties. We leggen uit welke dat zijn en wat ze betekenen.
1. Productgarantie bij zonnepanelen
Productgarantie heeft betrekking op defecten aan de zonnepanelen of de omvormer. Gaat er bijvoorbeeld een zonnepaneel stuk binnen de garantieperiode door een technische fout? Dan wordt deze kosteloos vervangen of hersteld. Wanneer u zonnepanelen door ons laat installeren, voeren wij dit uit en hoeft u niet zelf afspraken te maken met een fabrikant.
Hoeveel productgarantie u krijgt, varieert per fabrikant. Bij SunPower is dat bijvoorbeeld 25 jaar, maar bij de meeste andere fabrikanten is dat tegenwoordig 12 jaar.
2. Vermogensgarantie bij zonnepanelen
Zoals bij zoveel elektronische producten doen ook zonnepanelen het met verloop van tijd wat minder goed. Degradatie noemen we dat. Bij de meeste zonnepanelen ligt het vermogensverlies op ongeveer 0,5% per jaar. Na 25 jaar hebben de meeste panelen dus nog 87,5% van hun oorspronkelijke vermogen.
Fabrikanten bouwen een kleine marge in en garanderen na 25 jaar veelal nog 80% van het oorspronkelijke vermogen. Dat is de vermogensgarantie en wordt ook wel eens opbrengstgarantie genoemd. Meestal werkt deze garantie in twee blokken: na 10 jaar nog 90% en na 25 jaar nog 80%.
3. Installatiegarantie bij zonnepanelen
Laat u het zonnesysteem door een zonnepanelen installateur plaatsen? Sommige installateurs (waaronder NPS Duurzaam BV) bieden een installatiegarantie. Bij ons is dat 10 jaar garantie op zowel de montage als de gebruikte materialen. Wanneer iets niet meer werkt, kijken wij wat er aan de hand is. Blijkt het een installatiefout? Dan lossen we het kosteloos op.
4. Systeemgarantie bij zonnepanelen
Een zonnesysteem bestaat (minimaal) uit zonnepanelen, een omvormer en montagemateriaal. Systeemgarantie is de verzamelnaam voor de verschillende productgaranties waaruit een systeem bestaat. Dat er verschillende garantieperiodes gelden binnen een systeemgarantie, kan het verwarrend maken. Bijvoorbeeld 12 jaar productgarantie op de panelen, 5 jaar op de omvormer en 10 jaar op montage en materialen.
5. Keuring
Bij grote zakelijke projecten met heel veel panelen is een keuring soms een eis van de verzekering. Ondanks dat dit eigenlijk geen garantie is, geeft het u als afnemer wel een garantie dat de installatie correct uitgevoerd is.
Ons advies: kies voor een A-merk!
Zonnepanelen kopen is een investering voor de lange termijn. Een lange garantieperiode is alleen nuttig wanneer het ook een betrouwbare fabrikant betreft die financieel stabiel is. Want als de fabrikant na 10 jaar failliet gaat, heeft u niks meer aan een beloofde productgarantie van 30 jaar. Ons advies is daarom altijd om voor betrouwbare en kwalitatieve A-merk zonnepanelen te kiezen.
Advies of meer informatie nodig? Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan of laat direct een vrijblijvende offerte op maat maken.
Lees verder...
- Wat is het verschil tussen A-merken en goedkope zonnepanelen?
- Is het slimmer om zonnepanelen te huren of te kopen?
- 4 redenen waarom een huis met zonnepanelen meer waard is
- In 3 stappen de terugverdientijd van uw zonnepanelen berekenen
- Hoeveel zonnepanelen passen op mijn dak? [Stappenplan]
- Hoeveel zonnepanelen heb je nodig om 100% zelfvoorzienend te zijn?
- Chinese zonnepanelen kopen: Goed of slecht idee?
- Welke garanties krijgt u bij de aanschaf van zonnepanelen?
- 10 aandachtspunten bij de aanschaf van zonnepanelen
- Elektrische auto opladen met zonnepanelen: Hoe werkt dat?
- 3 voordelen van zonnepanelen met een hoog rendement