Wat zijn de beste zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn een flinke investering. Na aanschaf wilt u een hoog rendement en minimale kans dat de panelen kapot gaan. Maar er zijn zoveel verschillende merken om uit te kiezen. Wat zijn dan de beste zonnepanelen? In dit artikel delen we onze top 5.

Wat zijn goede zonnepanelen?

Om antwoord te kunnen geven op de vraag ‘Wat zijn de beste zonnepanelen?’, moeten we eerst kijken wat de eigenschappen zijn van goede zonnepanelen. In het kort kunt u letten op onderstaande kwaliteiten bij de aanschaf van zonnepanelen:

 • Hoog vermogen – Hoe hoger het vermogen van een paneel, hoe meer elektriciteit het jaarlijks op kan wekken. Dit wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp).
 • Hoog rendement – Het zonlicht dat een zonnepaneel opvangt en daadwerkelijk omzet in bruikbare elektriciteit noemen we rendement. Gemiddeld ligt het rendement voor zonnepanelen tussen de 14 en 19%. Van elke 100 uur dat de zon op het paneel valt, zet het dus 14 tot 19 uur om in elektriciteit.
 • Keurmerken en certificaten – Wanneer een product een keurmerk of certificaat behaalt, betekent dit dat ze voldoen aan voorwaarden voor een bepaalde onafhankelijke inspectie. In Nederland is bijvoorbeeld het TÜV-keurmerk een belangrijke. Deze test of het vermelde vermogen ook daadwerkelijk klopt.
 • Lage degradatie – In de eerste jaren behaalt een zonnepaneel wellicht het vermogen dat op de verpakking beschreven staat, maar met de jaren neemt dit af. Degradatie noemen we dat. Gemiddeld degradeert een zonnepaneel 0,75% per jaar.
 • Goede zonnecel – Zonnecellen zetten zonlicht om in gelijkstroom. Merken die hun eigen zonnecellen produceren en veel investeren in R&D zijn meestal van hogere kwaliteit.
 • Lange garantieperiode – De terugverdientijd van zonnepanelen is gemiddeld 5 tot 7 jaar. Goede zonnepanelen kunnen tegen een stootje en zullen het voor die tijd dus niet begeven. Betrouwbare merken bieden daarom altijd een lange garantieperiode.
 • Goede reputatie – Een lange garantieperiode is mooi, maar als het bedrijf na vijf jaar failliet is, bent u alsnog de pineut bij een defect. De betrouwbaarheid en financiële stabiliteit van de fabrikant zegt daarom ook veel over de kwaliteit van een product.

Lees verder: 7 belangrijke eigenschappen om de kwaliteit van zonnepanelen te bepalen

Beste zonnepanelen kiezen is altijd maatwerk

NPS Duurzaam BV werkt alleen met A-merk zonnepanelen. Een hoog rendement en goede garantievoorwaarden zijn daarbij de belangrijkste voorwaarden.

De reden dat wij meerdere merken voeren, is dat wij niet in elke daksituatie dezelfde zonnepanelen zouden aanraden.

 • Bij grote daken kunnen zonepanelen met een groter oppervlakte en lager rendement bijvoorbeeld voordeliger zijn.
 • Bij hele kleine daken of daken zonder perfecte ligging kunnen andere zonnepanelen weer meer opleveren. Bijvoorbeeld in combinatie met optimizers.
 • En op platte daken zijn de zonnepanelen niet zichtbaar, waardoor het uiterlijk weer van minder groot belang is. Ook dit heeft invloed op de prijs.

Benieuwd wat voor u het beste merk is? In een vrijblijvend adviesgesprek bespreken we uw situatie en helpen we u graag om de juiste zonnepanelen te selecteren.

Beste merk zonnepanelen in 2023

Ondanks dat de beste zonnepanelen van verschillende factoren en wensen afhankelijk zijn, zijn er een aantal merken die wij graag adviseren. Onderstaande lijst zijn wat ons betreft de beste zonnepanelen.

 • SunPower – De beste zonnepanelen van dit moment. Beste garantievoorwaarden: garantie op product en vermogen tot maar liefst 40 jaar. Daarnaast het hoogste rendement (tot 22,8%) en de laagste degradatie (slechts 0,25% per jaar).
 • Hyundai – Hyundai is een bekend merk met een uitstekende reputatie. Ook op het gebied van zonnepanelen. Met 25 jaar product- én vermogensgarantie en rendement tot 20,7% zit je bij dit Fortune 500 bedrijf zeker goed.
 • LONGi Solar – Uitstekende reputatie en goede prijs-kwalitieit verhouding. Met 25% van de totale wereldwijde vraag is het merk momenteel wereldleider op het gebied van monokristallijn zonnepanelen.
 • JA Solar – Beursgenoteerd Tier 1 bedrijf en één van de financieel gezondste zonnepanelen fabrikanten van het moment. Goede garantievoorwaarden en een uitstekend rendement.
 • Canadian Solar – Zeer hoog rendement, zelfs bij lage instraling. Behoort met bijna 13.000 medewerkers tot de grootste en meest stabiele fabrikanten ter wereld.

Zijn Chinese zonnepanelen van goede kwaliteit?

Chinese zonnepanelen hebben soms het stigma dat ze van lage kwaliteit zouden zijn. Onterecht wat ons betreft. Ze hebben juist een aantal interessante voordelen!

Het advies is om je vooral niet blind te staren op het land van productie, maar liever naar het specifieke merk te kijken. Is de fabrikant betrouwbaar? Bieden ze producten van hoge kwaliteit en met een lange garantieperiode?

Lees verder: Chinese zonnepanelen kopen: Goed of slecht idee?

Gratis adviesgesprek of offerte

Van plan om zonnepanelen te laten installeren op het dak van uw woonhuis of bedrijfspand? Ga niet voor goedkope zonnepanelen, maar investeer in A-merken. NPS Duurzaam BV importeert, levert en installeert meerdere topmerken.

We adviseren u graag welk merk voor uw specifieke situatie het meest geschikt is. Vraag nu een vrijblijvende offerte op maat of een gratis adviesgesprek aan!