Waarom zonnepanelen laten plaatsen?

Met zonnepanelen wekt u zélf groene energie op. Goed voor het milieu, maar ook voor uw portemonnee. In dit artikel leggen we uit waarom zonnepanelen steeds populairder worden, maar delen we ook nadelen en misvattingen.

Voordelen van zonnepanelen

Het installeren van zonnepanelen levert een hoop voordelen op. Dit zijn de redenen waarom particulieren en bedrijven ervoor kiezen om zonnepanelen te laten plaatsen:

 1. Wek 100% groene energie op en verlaag de CO2-footprint van uw gehele huishouden. Met zonnepanelen werkt u actief mee aan een groenere planeet. Ook weet u zeker dat de stroom die u gebruikt daadwerkelijk groen is.
 2. Makkelijke manier om kosten te besparen op de energierekening.
 3. Zonnepanelen verdienen zichzelf vrijwel altijd terug. Met een gemiddeld rendement van 15 tot 20% per jaar bent u binnen 5 tot 7 jaar uit de kosten. Omdat goede merken zonnepanelen gemiddeld 25 jaar meegaan, kunt u uw investering wel vijf keer terugverdienen!
 4. Minder afhankelijk (of zelf compleet onafhankelijk) van externe energieleverancier en stijgende energieprijzen. Nu en in de toekomst.
 5. Mogelijkheid om geld te verdienen door middel van teruglevering.
 6. Fiscale voordelen en subsidies voor bedrijven. Zowel kleine als grote bedrijven behalen financieel voordeel bij een investering in zonnepanelen.
 7. Particulieren betalen geen btw op aanschaf en installatie van zonnepanelen.
 8. Directe waardestijging van woonhuis of bedrijfspand.
 9. Zonnepanelen dragen bij aan beter energielabel.
 10. Vrijwel geen omkijken naar. Zonnepanelen zijn snel geïnstalleerd en vergen weinig onderhoud.

Nadelen van zonnepanelen

Zoals bij zoveel zaken in het leven kleven er ook enkele nadelen aan het plaatsen van zonnepanelen. We zetten enkele veelgehoorde nadelen op een rij.

 1. De investering kost geld. Ondanks dat zonnepanelen zich vrijwel altijd terugverdienen (en soms wel vijf keer!), moet u de zonnepanelen wel aanschaffen en installeren natuurlijk.
 2. Sommigen vinden de gemiddelde terugverdientijd van 5 tot 7 jaar lang.
 3. Bij een plaatsing van 3 panelen of meer moet de meterkast aangepast worden.
 4. Niet iedereen vindt de blauwe of zwarte panelen op het dak een aantrekkelijke toevoeging aan de uitstraling van het woonhuis of bedrijfspand.
 5. Zelfs met de beste zonnepanelen moet een gemiddeld huishouden er aardig wat plaatsen om genoeg op te wekken om volledig onafhankelijk te worden van energieleveranciers.

Bekende misvattingen

Nu we de voordelen en nadelen hebben besproken, is het zinvol om ook bekende misvattingen nog eens te bespreken.

 1. “In Nederland schijnt de zon (te) weinig” – Geen probleem! Zonnepanelen werken op licht en hebben de volle zon dus niet eens nodig. Het vormt zelfs eerder een probleem als ze te heet worden, dan dat het elke dag regent. In de winter leveren ze wel wat minder op dan in de zomer, maar het is niet zo dat ze meteen niets opleveren als de zon niet schijnt.
 2. “Mijn dak is niet geschikt.” – Bijna elk dak is geschikt om zonnepanelen op te plaatsen en binnen afzienbare tijd terug te verdienen. Je dak hoeft niet eens op het zuiden te staan om energie op te wekken. Vraag een gratis dakscan aan om jouw persoonlijke situatie te analyseren!
 3. “De productie van zonnepanelen kost meer CO2 dan ze opleveren” – Tegenwoordig is het CO2-saldo van een zonnepaneel een jaar na installatie al neutraal. Met een gemiddelde levensduur van 25 jaar leveren zonnepanelen dus een stuk meer op.

Vrijblijvend advies

Nu u bekend bent met de voordelen, nadelen en misvattingen van zonnepanelen kunt u waarschijnlijk beter beslissen of zonnepanelen voor u de juiste keuze zijn. Benieuwd wat wij u adviseren? Vraag nu een vrijblijvende offerte op maat of een gratis adviesgesprek aan!