4 redenen waarom een huis met zonnepanelen meer waard is

Een huis met zonnepanelen is meer waard dan een woning zonder. Lagere maandlasten en een beter energielabel zijn hier de belangrijkste redenen voor. We leggen uit hoe dat zit!

Huis met zonnepanelen

Nederland is hard op weg om Europees koploper te worden op het gebied van particuliere zonnestroom. Momenteel hebben een miljoen woningen in Nederland zonnepanelen geïnstalleerd. Dat is één op de acht huizen! (bron)

aandeel huizen met zonnepanelen

Waarom is een huis met zonnepanelen meer waard?

Maar waarom kiezen steeds meer mensen voor een huis met zonnepanelen? Waarschijnlijk vanwege de vele voordelen. Eén daarvan is dat de woningwaarde direct stijgt. We noemen vier redenen waarom een huis met zonnepanelen meer waard is.

1. Lagere maandlasten

Een gemiddeld Nederlands gezin heeft in 2021 een energierekening van €134 per maand. Maar met zonnepanelen wekt u zélf energie op en hoeft u dus niet (of in ieder geval minder) aan een energieleverancier te betalen. Deze kostenverlaging is een belangrijke reden waarom mensen bereid zijn om meer te betalen voor de aanschaf van een woning.

2. Onafhankelijk

Met voldoende zonnepanelen kunt u 100% zelfvoorzienend worden op het gebied van elektriciteit. Dit kan een aantrekkelijke eigenschap van een huis zijn, omdat u niet alleen nu maar ook in de toekomst onafhankelijk bent van energieprijzen. Deze zekerheid voegt waarde toe aan een woning.

3. Beter energielabel

Huizen met een laag energielabel zijn over het algemeen in slechtere staat, hebben meer onderhoud nodig en zijn niet energiezuinig. Dit maakt een woning met een laag energielabel minder gewild bij kopers. Na de installatie van zonnepanelen kan het energielabel van uw woning zomaar twee treden gestegen zijn. De grootte van de woning en het aantal zonnepanelen spelen hierbij een belangrijke rol.

4. Klaar voor toekomstige wetgeving

Om de klimaatdoelen te halen (95% minder CO2-uitstoot t.o.v. 1990) moeten er overal aanpassingen gemaakt worden. Ook aan woningen. Zo moet iedereen van het gas af en moeten woningen beter geïsoleerd worden. Mogelijk komen er ook eisen aan de manier van stroomgebruik. Met zonnepanelen wekt u zelf groene energie op en hoeft u zich daar dus geen zorgen over te maken.

Waar moet u op letten?

Let op: niet elk zonnesysteem voegt evenveel waarde toe. Uw woning verkopen met zonnepanelen? Of bent u juist van plan een huis met zonnepanelen te kopen? Belangrijke eigenschappen die de waardestijging bepalen, zijn:

  • Aantal zonnepanelen – Meer panelen betekent minder energiekosten en een beter energielabel. Hoe meer zonnepanelen, hoe meer waarde dus!
  • Rendement – Wat leveren de zonnepanelen in werkelijkheid op? Een aantoonbaar rendement over de afgelopen jaren is van belang om de waarde te bepalen.
  • Leeftijd – Door degradatie leveren zonnepanelen na verloop van tijd minder op. Nieuwe zonnepanelen zijn daarom meer waard.
  • Garantie – Zonnepanelen zonder garantie zijn een onaantrekkelijke investering. Als ze kapot gaan, zijn ze namelijk niets meer waard. Een lange garantieperiode voegt daarom meer waarde toe.
  • Soort bezit – Worden de zonnepanelen gehuurd? Of zijn ze met een lening gekocht die nog afbetaald moet worden? Dan voegen ze een stuk minder waarde toe.

Ons advies: Neem altijd een A-merk

Zonnepanelen zijn een goede investering. Ze verdienen zichzelf vrijwel altijd terug en voegen waarde toe aan uw woning. Het is daarbij wel belangrijk om zonnepanelen van goede kwaliteit te kiezen.

Bij NPS Duurzaam BV werken we alleen met zonnepanelen van A-merken. Een hoog rendement en een lange garantieperiode zijn hierbij de twee belangrijkste pijlers. Zo leveren zonnepanelen u het meeste op en wordt de waarde zo goed mogelijk behouden.

Wilt u ook graag een huis met zonnepanelen? Benieuwd hoe u de meeste waarde kunt toevoegen? We adviseren u graag. Vraag nu een vrijblijvende offerte op maat of een gratis adviesgesprek aan!