Terugverdientijd van zonnepanelen berekenen in 3 stappen

De gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen is 5 tot 7 jaar. Precies weten hoe lang het bij u duurt? In dit artikel leggen we uit hoe u zelf de berekening maakt in drie simpele stappen.

Zijn zonnepanelen rendabel?

Zonnepanelen zijn een slimme investering. U bespaart op uw energierekening, u bent minder afhankelijk van stijgende energieprijzen en de waarde van uw huis gaat direct omhoog. Maar om zonnepanelen rendabel te maken, moet u uw investering natuurlijk eerst terugverdienen. In Nederland ligt de break-even gemiddeld tussen de 5 en 7 jaar. Daarna zult u elk jaar verdienen op uw investering!

Terugverdientijd zonnepanelen berekenen

Door op de energierekening te besparen, verdient u elk jaar een deel van uw investering terug. Ondanks dat zonnepanelen meer (financiële) voordelen hebben, kijken we in deze berekening alleen naar de besparing op energiekosten.

Stap 1: Kosten verzamelen

Om de berekening te maken zetten we de kosten en besparingen tegenover elkaar. Wat betreft de kosten, heeft u de volgende gegevens nodig:

  • Prijs per kWh bij uw energiemaatschappij – Prijzen kunnen per aanbieder behoorlijk uiteen lopen. In 2021 was dit gemiddeld €0,24 per kWh.
  • Kosten voor aanschaf en installatie van het zonnesysteem – Nog geen idee van de kosten? Vraag hier meteen een gratis en vrijblijvende offerte aan!

Stap 2: Opbrengst berekenen

Daarnaast hebben we de jaarlijkse elektriciteitsopwekking in kWh nodig die uw zonnesysteem genereert. Dit kunnen we berekenen door het aantal Wp van het gekozen paneel met het aantal panelen te vermenigvuldigen. Omdat de weersomstandigheden in Nederland niet perfect zijn, voegen we hier een correctie van 0,85 aan toe om een realistische inschatting van de opbrengst te maken.

Aantal Wp x 0,85 x Aantal panelen = Opbrengst in kWh per jaar

Voorbeeld:
450 Wp x 0,85 x 9 zonnepanelen = 3443 kWh opbrengst per jaar

Stap 3: Terugverdientijd berekenen

Cijfers gereed? Dan kunt u nu onderstaande formule gebruiken om de terugverdientijd in jaren te berekenen.

Kosten voor aanschaf / (Jaarlijkse opwekking in kWh x Prijs per kWh) = Terugverdientijd zonnepanelen in jaren

Voorbeeld:
Kosten zonnesysteem: €5000,-
Prijs per kWh: €0,24
Jaarlijkse elektriciteitsopwekking: 3443 kWh
————————————————————-
Terugverdientijd: 5000 / (3443 x 0,24) = 6 jaar

Vergeet btw-voordeel en subsidies niet!

Vergeet niet om kortingen door subsidies of belastingvoordeel mee te nemen in uw berekening.

Particulieren betalen bijvoorbeeld sinds 2023 geen btw meer op zonnepanelen en installatie.

En voor bedrijven is een investering in zonnepanelen nóg aantrekkelijker. Zij kunnen ook nog de kosten afschrijven en van verschillende aantrekkelijke subsidies gebruikmaken. Lees hier meer zakelijke voordelen van zonnepanelen.

Goedkoop = duurkoop

Zonnepanelen zijn een investering voor de lange termijn. Gemiddeld 5 tot 7 jaar zoals u zojuist gelezen heeft. Het is daarbij wel van belang dat uw zonnepanelen niet defect gaan binnen deze periode. Daarom is het niet verstandig om de goedkoopste zonnepanelen te kiezen.

Niet alleen omdat goedkope zonnepanelen van lagere kwaliteit zijn (en dus eerder stuk gaan), maar ook omdat er geen goede garantievoorwaarden worden geboden en fabrikanten niet altijd betrouwbaar of financieel gezond zijn. Want ook al wordt er een garantieperiode van 15 jaar beloofd, wat heeft u eraan als de fabrikant niet thuisgeeft of na enkele jaren failliet is?

Ons advies: kies voor een A-merk!

Goede garantievoorwaarden, goede kwaliteit én een financieel stabiele fabrikant zijn daarom belangrijk bij een duurzame investering. Bij NPS Duurzaam BV werken we daarom altijd met kwalitatieve en betrouwbare A-merken met een lange garantieperiode. SunPower is bijvoorbeeld één van de beste fabrikanten met een garantieperiode van maar liefst 25 jaar.

Na het lezen van dit artikel heeft u een beter beeld over de terugverdientijd van zonnepanelen. Vraag een gratis adviesgesprek of een vrijblijvende offerte bij ons aan. Onze adviseurs helpen u graag bij het maken van de juiste keuze!