Hoe werkt de SVn Duurzaamheidslening bij de aanschaf van zonnepanelen?

Niet iedereen heeft de financiële middelen paraat om direct een investering in zonnepanelen te kunnen doen. Om deze mensen toch mogelijkheden te bieden is de SVn Duurzaamheidslening in het leven geroepen.

Wat is de SVn Duurzaamheidslening?

In samenwerking met gemeenten en woningcorporaties biedt het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) betaalbare leningen waarmee u aanpassingen aan uw woning of bedrijfspand financiert.

Financiering voor zonnepanelen

Eén van de mogelijkheden is het verduurzamen van uw woning of bedrijfspand. Bijvoorbeeld de aanschaf en installatie van zonnepanelen of het aanbrengen van betere isolatie. Beiden opties kunnen u veel energie (en daarmee geld) besparen. Afhankelijk van hoeveel energie u verbruikt, kan de besparing genoeg zijn om de maandelijkse aflossing van de financiering te dekken.

Lees ook: Hoeveel zonnepanelen heb je nodig om 100% zelfvoorzienend te zijn?

Hoe hoog is de rente van de Duurzaamheidslening?

Op het moment van schrijven is de rente van de Duurzaamheidslening 1,60%. De actuele rentestand vindt u hier.

rente duurzaamheidslening svn

Hoe gaat het aflossen in zijn werk?

Voor leningen tot €7500,- geldt een rentevast tarief van 10 jaar. Bij leningen tussen de €7500 en €25.000 is dat 15 jaar. Maandelijks lost u de lening af. U betaalt dus elke maand een deel van de lening (inclusief rente) terug. Er wordt altijd op de eerste werkdag van de maand geïncasseerd, over de maand ervoor.

Rekenvoorbeeld

Stel, u gaat een duurzaamheidslening aan van €10.000,-.

Bij een lening van €10.000,- geldt een rentepercentage van 1,6% en betaalt u de lening in 180 maanden af. Oftewel 15 jaar. Per maand betaalt u €62,53.

Uiteindelijk heeft u dan €11.255,40 betaald voor de investering. De lening heeft u dus uiteindelijk €1255,40 gekost. Dat is 12,5% van de hoofdsom.

Is de Duurzaamheidslening fiscaal aftrekbaar?

Een lening voor de aanschaf van zonnepanelen wordt gezien als een persoonlijke lening. Tenminste, als ze op het dak van uw woning liggen. De kosten van een persoonlijke lening zijn fiscaal aftrekbaar in box 1. Dit betekent dat u aan het eind van jaar minder belasting hoeft te betalen of zelfs terugkrijgt. (bron)

Ons advies

Het is altijd beter om zonnepanelen in één keer af te betalen. U betaalt dan in één keer de kosten voor aanschaf en installatie.

Wanneer u de financiële middelen niet beschikbaar heeft en toch graag wil investeren in zonnepanelen, zijn er mogelijkheden om de investering toch te doen door middel van een lening. Let er daarbij wel op dat u voor A-merk zonnepanelen kiest met een lange garantieperiode. U wilt namelijk niet nog aan terugbetalen zijn, terwijl de zonnepanelen het al begeven hebben.

We helpen u graag uit te rekenen of een Duurzaamheidslening van SVn voor u financiële winst oplevert. Vraag hier een adviesgesprek aan en vermeldt daarbij dat u nog naar mogelijkheden voor financiering zoekt. Of bel of mail ons.