Welke zonnepanelen subsidies zijn er voor bedrijven?

Onze overheid wil dat Nederland in 2050 volledig CO2-neutraal is. Om duurzaam ondernemerschap te stimuleren, heeft het daarom verschillende subsidies in het leven geroepen. In dit artikel zetten we de subsidies voor zonnepanelen op een rij waar bedrijven zich in 2021 op kunnen beroepen.

Waarom bedrijven voor zonnepanelen kiezen

Het plaatsen van zonnepanelen brengt een hoop interessante voordelen met zich mee: u wekt zelf energie op, vergroot de waarde van uw bedrijfspand en u werkt mee aan een gezonde planeet.

Maar ook financieel heeft een investering in zonnepanelen voor bedrijven aantrekkelijke voordelen. Met een gemiddeld rendement van 10 tot 15% verdienen goede zonnepanelen zichzelf vrijwel altijd terug. Daarnaast levert het plaatsen en gebruiken van zonnepanelen fiscale voordelen op en kunnen bedrijven gebruikmaken van enkele bijzondere subsidies.

Zonnepanelen subsidies voor bedrijven in 2021

Om zonnepanelen nóg aantrekkelijker te maken, kunnen bedrijven in 2021 rekenen op onderstaande subsidies.

  1. Stimulering Duurzame Energietransitie (SDE++)
  2. Energie-investeringsaftrek (EIA)
  3. Kleinschaligheidsaftrek (KIA)
  4. Milieu-investeringsaftrek (MIA)
  5. Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL)

In dit artikel leggen we uit wie welke bedrijven deze subsidies kunnen aanvragen en wat de voorwaarden zijn.

1. Stimuleringsregeling Duurzame Energietransitie (SDE++)

De Stimuleringsregeling Duurzame Energietransitie (SDE++) is een vervolg op de SDE+ regeling. Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft deze bijzonder subsidie voor grote projecten vanaf ongeveer 500 zonnepanelen in het leven geroepen.

In tegenstelling tot de andere subsidies op deze pagina, is de SDE++ subsidie geen fiscale aftrek, maar een stimuleringsmaatregel waarmee bedrijven een vergoeding ontvangen per ton CO2-reductie.

Meer informatie over de SDE++ subsidie

2. Energie-investeringsaftrek (EIA)

Met de Energie-investeringsaftrek (EIA) kunt u 45,5% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst. Dit levert gemiddeld 11% belastingvoordeel op. In 2021 is het totale budget van €149 miljoen beschikbaar voor het gehele bedrijfsleven.

De EIA is alleen bedoeld voor kleine projecten met een minimale investering van 15kW en een maximale aansluiting van 3x80A.

Meer informatie over de EIA subsidie 

3. Kleinschaligheidsaftrek (KIA)

De Kleinschaligheidsaftrek (KIA) is een investeringsaftrek waarmee u tot 28% van de investeringskosten in zonnepanelen kunt aftrekken van de fiscale winst aan het eind van het jaar.

Om in 2021 voor deze subsidie in aanmerking te komen, moet u tussen de €2.401 en €323.544 zakelijk investeren in bedrijfsmiddelen. Hoe groter het bedrag, hoe minder aftrek. De exacte bedragen vindt u in deze tabel.

4. Milieu-investeringsaftrek (MIA)

De Milieu-investeringsaftrek (MIA) is een subsidie voor de aanschaf van milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen. Met de MIA mag u nog eens 36% van de fiscale winst aftrekken.

Let op: Zonnepanelen werden lange tijd als milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen gezien, maar sinds 2020 zijn er strengere regels. Elektrisch aangedreven voertuigen met zonnepanelen mogen bijvoorbeeld nog wel, maar zonnepanelen op het dak niet meer. Bekijk de Milieulijst 2021 voor meer informatie.

5. Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL)

De VAMIL en MIA worden meestal in één adem genoemd, omdat ze vaak gecombineerd worden. Met de VAMIL kunt u een investering in milieuvriendelijke apparatuur tot 75% op een willekeurig moment afschrijven. Door sneller afschrijven verkleint de fiscale winst en betaalt u minder belasting in een jaar.

Let op: Ook voor VAMIL geldt dat het betreffende product op de Milieulijst moet staan. Sinds 2020 gaat dat niet meer op voor alle zonnepanelen. Bekijk de Milieulijst 2021 voor meer informatie.

Terugleveren

Een andere manier waarop financieel voordeel behaald kan worden met zonnepanelen, is door middel van teruglevering. Dit betekent dat u meer zonne-energie opwekt dan u gebruikt. U kunt het overschot dan terugleveren aan de energieleverancier. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat vergoedingen variëren van zo’n €0,04 tot €0,12 per kWh.

Vrijblijvend advies op maat

Benieuwd of zonnepanelen voor uw onderneming een financieel aantrekkelijke investering zijn? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan. Onze adviseurs helpen u graag de juiste zonnepanelen en bijbehorende subsidies te kiezen!