Wat is de gemiddelde opbrengst van zonnepanelen per maand?

Zonnepanelen zijn een slimme investering. Zeker met de sterk stijgende energieprijzen! Zo wekt u zelf stroom op en bent u minder afhankelijk van een energieleverancier. Benieuwd naar de gemiddelde opbrengst van zonnepanelen per maand? We rekenen het voor u uit.

Opbrengst van één zonnepaneel

Voordat een zonnepaneel verkocht mag worden, wordt in laboratoria onafhankelijk onderzoek gedaan naar de hoeveelheid elektriciteit die een paneel oplevert.

Op basis van deze test krijgt een zonnepaneel een bepaald aantal Wattpiek (Wp) toegedeeld. Dit is een meeteenheid om het maximale vermogen van een zonnepaneel aan te duiden onder ideale weersomstandigheden.

Een zonnepaneel van 450 Wp kan maximaal 450 kWh per jaar genereren.

Heeft u dus tien zonnepanelen van 450 Wp op het dak liggen, dan kunt u maximaal 3000 kWh per jaar genereren.

Lees ook: Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Correctie voor Nederland

In Nederland hebben we doorgaans niet de ideale weersomstandigheden waarin een zonnepaneel getest wordt. Om een realistische schatting te maken van het daadwerkelijke vermogen van uw zonnepanelen moeten we daarom een correctie van 0,85 maken.

Formule voor Nederland
0,85 x aantal Wp = geschatte opbrengst in kWh per zonnepaneel per jaar

Voorbeeld
0,85 x 300 Wp zonnepaneel = 255 kWh per paneel per jaar

Bij een gemiddelde energieprijs van €0,24 bespaart u hiermee €61,20 op uw energierekening per zonnepaneel per jaar. De gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen is daarmee tegenwoordig 5 tot 7 jaar.

opbrengst zonnepanelen per maand in Nederland

Meer zaken die de opbrengst bepalen

Met bovenstaande formule worden de gemiddelde weersomstandigheden in Nederland gecorrigeerd. Maar er zijn meer zaken die de gemiddelde opbrengst beïnvloeden.

  • Ligging van het dak – Zonnepanelen leveren het meeste op wanneer er veel zon op schijnt. Door de draaiing van de zon ziet een dak op het zuiden de meeste zon.
  • Helling – In Nederland worden zonnepanelen idealiter in een helling van 36 graden geplaatst. Zo vangen ze het meeste zonlicht.
  • Schaduwvorming – Grote gebouwen of bomen kunnen ervoor zorgen dat uw zonnepanelen (op bepaalde momenten van de dag) in de schaduw komen te staan. Dat is nadelig voor uw opbrengst.
  • Leeftijd – In de eerste jaren behaalt een zonnepaneel wellicht het vermogen dat op de verpakking beschreven staat, maar met de jaren neemt dit af. Degradatie noemen we dat. Gemiddeld degradeert een zonnepaneel met 0,6 tot 0,7% per jaar.

Lees ook: Waar moet u op letten bij het kopen van zonnepanelen?

Zonnepanelen opbrengst per maand

Wanneer de zon vaak schijnt, leveren zonnepanelen meer op. In de zomer is de opbrengst van zonnepanelen gemiddeld dan ook hoger dan in de winter.

Onderstaande afbeelding laat de gemiddelde opbrengst van zonnepanelen per maand zien.

gemiddelde opbrengst zonnepanelen per maand

Bij elkaar opgeteld zijn de percentages 100%. In juni wordt dus bijvoorbeeld 13% van de totale jaaropbrengst opgewekt.

Opbrengst van zonnepanelen per maand berekenen

Benieuwd wat de gemiddelde opbrengst van uw zonnepanelen per maand zijn? Gebruik dan onderstaande berekening. We gaan hierbij uit van nieuwe zonnepanelen met een ideale ligging, helling en geen schaduwvorming.

Formule
Aantal zonnepanelen x Wp x correctie x maandpercentage = gemiddelde opbrengst per maand in kWh

Voorbeeld voor juni
12 zonnepanelen x 250 Wp x 0,85 x 0,13 = 331,5 kWh

Bij een gemiddelde energieprijs van €0,24 levert dit €79,56 op in de maand juni.

Ons advies: kies voor een A-merk!

Na het lezen van dit artikel kunt u de gemiddelde opbrengst berekenen van zonnepanelen op een Nederlands dak.

Veel mensen kijken vooral naar vermogen en prijs bij de aanschaf van zonnepanelen. Toch adviseren wij om vooral betrouwbare A-merken aan te schaffen: stabiele bedrijven met een hoogwaardig product en goede garantievoorwaarden. Lees hier waarom.

Meer informatie nodig? Vraag een gratis adviesgesprek of een vrijblijvende offerte bij ons aan. Onze adviseurs helpen u graag bij het maken van de juiste keuze!