Wat is het verschil tussen mono- en polykristallijn zonnepanelen?

In je zoektocht naar zonnepanelen ben je vast de termen ‘monokristallijn’ en ‘polykristallijn’ tegengekomen. Wat betekenen ze en wat is het verschil tussen de twee? We leggen het je graag uit.

Wat zijn monokristallijn en polykristallijn zonnepanelen?

Er zijn veel verschillende zonnepanelen merken op de markt, maar eigenlijk zijn er maar twee soorten panelen: monokristallijn en polykristallijn. Het grote verschil tussen de twee zit eigenlijk al in de naam en heeft te maken met de manier waarop het zonnepaneel geproduceerd is.

Een zonnepaneel wordt opgebouwd uit verschillende lagen. De functionele laag is die met de zonnecellen. Bij een polykristallijn (ook wel ‘multikristallijn’) zonnepaneel bestaan de zonnecellen uit meerdere siliciumkristallen. Bij monokristallijn bestaat het paneel uit slechts één siliciumkristal.

Lees ook: Hoe werken zonnepanelen en hoe wordt zonne-energie opgewekt?

Verschillen in een notendop

  • Kleur: Mono panelen zijn meestal zwart, poly voornamelijk blauw. Op een zwart dak vallen mono zonnepanelen daardoor minder op.
  • Design: Mono panelen herken je aan de ruitvormige vlakjes tussen de cellen, poly zien er meer uit als een raster. Bij poly zijn de kristalvlakken vaak duidelijk zichtbaar. Mono is meer effen en bestaat bij sommige merken ook in all-black uitvoeringen
  • Opbrengst: Mono panelen kunnen met een iets kleiner oppervlakte hetzelfde rendement opleveren. Ook doet mono het net wat beter bij bewolkt weer en bij erg heet weer juist weer slechter omdat de panelen dan heter worden.
  • Prijs: Mono is over het algemeen vaak net wat duurder dan poly.
  • Conclusie: De voornaamste reden waarom mensen voor monokristallijn of polykristallijn zonnepanelen kiezen, is het uiterlijk. Het verschil in opbrengst en prijs is in de praktijk tegen elkaar weg te strepen.

poly en mono zonnepanelen

Van links naar rechts: polykristallijn, monokristallijn en all-black van Canadian Solar

Monokristallijn zonnepanelen

Een monokristallijn zonnepaneel bevat zonnecellen die gemaakt zijn uit één stuk silicium. Deze cellen zijn te herkennen aan de afgeronde hoeken, waardoor kleine ruitjes zichtbaar zijn tussen de cellen.

monokristallijn zonnepaneel

Voordelen

Monokristallijn zonnepanelen zijn vaak donker van kleur. Wanneer zowel de cellen als de ruitjes en ‘naden’ zwart zijn, spreken we van een all-black zonnepaneel. Veel mensen vinden dit een erg fraai uiterlijk. Ook vallen ze op zwarte daken minder goed op.

Doordat de cellen gemaakt worden van één stuk siliciumkristal, zijn ze nét iets efficiënter dan dan polykristallijn. Ook presteren ze net wat beter in minder ideale omstandigheden, zoals bij lagere temperaturen of minder licht.

Doordat mono zonnepanelen net wat efficiënter zijn, kunnen ze met een kleiner formaat dezelfde opbrengst leveren. Bij kleine daken kan dit kleine verschil in formaat soms net het verschil betekenen in het maximaal te plaatsen aantal panelen.

Nadelen

De productiekosten zijn hoger en die hogere kosten worden weer doorberekend aan de koper. Mono zonnepanelen zijn daarom iets duurder dan poly zonnepanelen met hetzelfde wattage.

Bij de productie van monokristallijn vindt iets meer verspilling plaats. Doordat de hoekjes van de cellen worden afgesneden, wordt de benodigde silicium niet 100% benut.

Polykristallijn zonnepanelen

Meerdere stukjes silicium vormen samen de cellen waaruit polykristallijn zonnepanelen bestaan. Deze gemengde samenstelling geeft deze panelen de iconische blauwe kleur. Wanneer je de panelen van dichtbij bekijkt, zie je echter een duidelijk verschil in kleur en textuur tussen de verschillende stukjes silicium.

polykristallijn zonnepaneel

Voordelen

Het productieproces is minder verspillend omdat er tijdens de fabricage nauwelijks grondstoffen worden weggegooid.

Polykristallijn is wat goedkoper om te maken. Als koper van de zonnepanelen merk je dit in een wat lagere aankoopprijs. Door de groeiende populariteit van mono panelen, worden polykristallijn zonnepanelen bovendien steeds goedkoper aangeboden.

Nadelen

Door de imperfecties in het oppervlak van de zonnecellen, zijn polykristallijn zonnepanelen iets minder efficiënt. Een mono zonnepaneel van dezelfde grootte, levert hierdoor doorgaans meer op dan een poly paneel.

Veel mensen vinden de blauwe kleur niet mooi, voornamelijk in combinatie met de rode of zwarte dakpannen van hun woning of bedrijfspand. Liggen de panelen aan een zijde die je toch niet ziet of op een plat dak, dan gaat dit nadeel natuurlijk niet op.

Welke zonnepanelen zijn beter?

De keuze voor mono- of polykristallijn zonnepanelen is er voornamelijk één van persoonlijke voorkeur. De opbrengst- en prijsverschillen zijn in de praktijk vaak tegen elkaar weg te strepen, dus het gaat vooral om design- en kleurkeuze.

Heb je zelf al een voorkeur voor een bepaalde type zonnepaneel? NPS Duurzaam biedt zowel mono-, poly- als all-black zonnepanelen aan van verschillende A-merken. Vraag nu een vrijblijvende offerte of een gratis adviesgesprek aan!