Welke leningen voor zonnepanelen zijn er beschikbaar?

Spaargeld gebruiken is de voordeligste manier om zonnepanelen aan te schaffen. Gelukkig zijn er ook mogelijkheden wanneer u niet voldoende geld op de bank heeft. Een lening voor zonnepanelen biedt dan uitkomst.

Lening voor zonnepanelen

Let op: geld lenen kost geld. Bij onderstaande leningen voor zonnepanelen moet u zowel het leenbedrag terugbetalen als een rente over dit bedrag.

1. Hypotheek verhogen

Veel banken vinden het geen probleem om het hypotheekbedrag op uw woning te verhogen voor een investering in duurzaamheid. Uw vaste lasten gaan namelijk omlaag, dus zijn ze niet bang of u het leenbedrag wel terug kan betalen.

Uw totale hypotheekbedrag mag maximaal 106% van de woningwaarde zijn bij een investering in duurzaamheid (zoals zonnepanelen). Bij een woning van € 300.000 kunt u dus maximaal €18.000 extra lenen om te verduurzamen. Vraag uw hypotheekadviseur naar de mogelijkheden en kosten.

2. Persoonlijke lening

Veel banken bieden een persoonlijke lening aan voor zonnepanelen en andere duurzame investeringen. Je krijgt het bedrag dan in één keer op je rekening en betaalt het over een aantal maanden terug, inclusief rente.

Deze speciale leningen worden aangeboden onder verschillende namen, zoals een duurzaamheidslening, groene lening of verbouwlening. Een vergelijker als Independer kan u helpen om de beste deal te vinden.

3. Energiebespaarlening

Het Nationaal Warmtefonds biedt de Energiebespaarlening aan voor investeringen in duurzaamheid. Erg betrouwbaar, want het opereert in opdracht van Rijksoverheid.

Tegen een zeer lage rente mag u 75% van het leenbedrag uitgeven aan zonnepanelen. De overige 25% moet u uitgeven aan andere maatregelen, zoals dubbel glas of een betere isolatie.

4. SVn duurzaamheidslening

Ook het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) biedt, in samenwerking met gemeenten en woningcorporaties, een duurzaamheidslening aan waarmee u aanpassingen aan uw woning kunt financieren.

Op het moment van schrijven is het rentetarief 1,6% en de terugbetaaltijd 10 jaar voor leningen onder € 7500. Lees hier meer informatie en bekijk een rekenvoorbeeld voor de opbouw van de rente.

Overige opties om zonnepanelen te financieren

5. Subsidies

Landelijk is er geen subsidie meer aan te vragen voor zonnepanelen. Maar sommige gemeentes bieden dit nog wel aan. Gebruik de Energiesubsidiewijzer om te kijken of er nog budget beschikbaar is in uw gemeente.

6. Zonnepanelen huren

Naast zonnepanelen kopen, is het ook mogelijk om zonnepanelen te huren. Bij deze constructie leent u de zonnepanelen tegen een vast bedrag per maand. Vanwege de ongunstige voorwaarden en relatief hoge kosten adviseren wij dit niet, maar voor de volledigheid van dit artikel vonden wij het goed om te vermelden.

Wat is de meest voordelige optie?

  • Als u het spaargeld beschikbaar heeft (of nog even kan volhouden tot u dit wel heeft), is het altijd beter om zonnepanelen met eigen geld te kopen. Rente op rente kan namelijk behoorlijk oplopen.
  • Daarna is het verhogen van de hypotheek meestal het meest voordelig. Zeker als u een hypotheek tegen een laag rentepercentage heeft afgesloten en ruimte heeft om onderhands te verhogen. Ook fijn: u blijft dan gewoon één lening terugbetalen, alleen wordt het maandbedrag een tikje hoger.
  • Geen hypotheek of een hoge hypotheekrente? Dan is de SVn duurzaamheidslening of een persoonlijke lening wellicht interessanter. Let wel op dat u mogelijk niet boetevrij kan aflossen, terwijl dat bij een hypotheek meestal deels wel kan. Als u binnen enkele jaren verwacht het investeringsbedrag terug te kunnen betalen, is het verhogen van de hypotheek daarom soms alsnog voordeliger.

Wat voor u de meest voordelige optie is, hangt af van uw persoonlijke situatie, wensen en voorkeuren. Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan om uw situatie te bespreken en de meest gunstige oplossing voor u te vinden!