7 belangrijke eigenschappen om de kwaliteit van zonnepanelen te bepalen

Wie zonnepanelen koopt, wil een hoog rendement behalen en zeker weten dat ze niet stuk gaan voordat de investering terugverdiend is. Maar zonnepanelen zien er ongeveer allemaal hetzelfde uit. Hoe bepaat u dan welke van goede kwaliteit zijn en welke niet?

Kwaliteit van zonnepanelen bepalen

Om de kwaliteit van zonnepanelen te beoordelen, kijken we naar zeven eigenschappen die in elk merk en paneel terugkomen.

1. Vermogen

Het vermogen van een zonnepaneel drukken we uit in Wattpiek (Wp). Hoe hoger het vermogen van een paneel, hoe meer elektriciteit het jaarlijks op kan wekken. Over het algemeen geldt: hoe meer Wp, hoe duurder het paneel. Let wel: ook al zegt een merk een bepaald aantal Wp te genereren, betekent het niet altijd dat dit ook zo echt zo is. Ga daarom altijd op zoek naar onafhankelijke testen.

2. Rendement

Naast het vermogen zegt ook het rendement iets over de kwaliteit van een paneel. Ofwel: hoeveel van het zonlicht dat een zonnepaneel opvangt, zet het daadwerkelijk om in bruikbare elektriciteit?

Om het rendement te bepalen, kijken we naar het vermogen en het oppervlakte van het paneel. Kleine panelen met een hoog vermogen hebben een hoog rendement. Met hoge rendement zonnepanelen kunt u bij een klein dak dan toch veel stroom opwekken. Gemiddeld ligt het rendement voor zonnepanelen tussen de 15 en 22%.

3. Keurmerken en certificaten

Wanneer een product een keurmerk of certificaat behaalt, betekent dit dat ze voldoen aan voorwaarden voor een bepaalde onafhankelijke inspectie. Is Nederland is bijvoorbeeld het TÜV-keurmerk een belangrijk keurmerk: TÜV test onder andere of het vermelde vermogen wel daadwerkelijk klopt.

4. Degradatie

Degradatie zegt iets over de afname van vermogen door de jaren heen. In de eerste jaren behaalt een zonnepaneel wellicht het vermogen dat op de verpakking beschreven staat, maar met de jaren neemt dit af. Zonnepanelen met een lage degradatie zijn daarom van hogere kwaliteit.

Gemiddeld degradeert een zonnepaneel met 0,6 tot 0,7% per jaar. SunPower’s Maxeon zonnepanelen zijn van hoge kwaliteit en degraderen bijvoorbeeld slechts 0,25% per jaar.

Degradatie zonnepanelen

5. Type zonnecel

Een zonnepaneel bestaat uit verschillende lagen. De laag met de zonnecellen is de functionele laag en zet zonlicht om in gelijkstroom. De kwaliteit van deze cellen zegt veel over de kwaliteit van het zonnepaneel. Merken die hun eigen zonnecellen produceren en veel investeren in R&D zijn meestal van hogere kwaliteit.

6. Garantieperiode

De terugverdientijd van zonnepanelen is gemiddeld 5 tot 7 jaar. Kwalitatieve zonnepanelen kunnen tegen een stootje en zullen het voor die tijd dus niet begeven. Betrouwbare merken bieden daarom altijd een lange garantieperiode.

Bij NPS Duurzaam BV werken we alleen met kwalitatieve zonnepanelen met een lange garantieperiode. Amerisolar belooft bijvoorbeeld 20 jaar productgarantie en 30 jaar lineaire vermogensgarantie. En SunPower maar liefst 25 jaar productgarantie en een technische levensduur van 40 jaar!

7. Reputatie van de fabrikant

Ook de betrouwbaarheid en financiële stabiliteit zegt iets over de kwaliteit van een product. Want ook al wordt een garantieperiode van 30 jaar beloofd – als het bedrijf na vijf jaar failliet is, bent u alsnog de pineut bij een defect.

Daarom adviseren wij altijd te kiezen voor A-merken die al lange tijd in bedrijf zijn en elk jaar betere jaarcijfers laten zien. Nog nooit van een bepaald merk gehoord en valt er online ook niks over te vinden? Dan is de kwaliteit twijfelachtig.

Kwaliteit van Chinese zonnepanelen

Chinese zonnepanelen hebben soms het stigma dat ze van lage kwaliteit zouden zijn. Onterecht wat ons betreft. Ze hebben juist een aantal interessante voordelen!

Het advies is om je vooral niet blind te staren op het land van productie, maar liever naar het specifieke merk te kijken. Is de fabrikant betrouwbaar? Bieden ze producten van hoge kwaliteit en met een lange garantieperiode?

Lees ook: Chinese zonnepanelen kopen: Goed of slecht idee?

Onze A-merken

NPS Duurzaam BV maakt uitsluitend gebruik van de beste zonnepanelen merken. Een goede prijs en een lange garantieperiode zijn hierbij de belangrijke pijlers. Enkelen van onze A-merken:

  • SunPower – De beste zonnepanelen van dit moment. Beste garantievoorwaarden: garantie op product en vermogen van maar liefst 40 jaar. Daarnaast het hoogste rendement (tot 22,8%) en de laagste degradatie (slechts 0,25% per jaar).
  • Hyundai – Hyundai is een bekend merk met een uitstekende reputatie. Ook op het gebied van zonnepanelen. Met 25 jaar product- én vermogensgarantie en rendement tot 20,7% zit je bij dit Fortune 500 bedrijf zeker goed.
  • LONGi Solar – Uitstekende reputatie en goede prijs-kwalitieit verhouding. Met 25% van de totale wereldwijde vraag is het merk momenteel wereldleider op het gebied van monokristallijn zonnepanelen.
  • JA Solar – Beursgenoteerd Tier 1 bedrijf en één van de financieel gezondste zonnepanelen fabrikanten van het moment. Goede garantievoorwaarden en een uitstekend rendement.
  • Canadian Solar – Zeer hoog rendement, zelfs bij lage instraling. Behoort met bijna 13.000 medewerkers tot de grootste en meest stabiele fabrikanten ter wereld.

We adviseren u graag welk merk voor uw specifieke situatie het meest geschikt is. Vraag nu een vrijblijvende offerte op maat of een gratis adviesgesprek aan!