Hoeveel zonnepanelen passen op mijn dak? [Stappenplan]

Je gaat zonnepanelen plaatsen op het dak van je huis of bedrijf. Maar hoeveel heb je er nodig? En hoeveel zonnepanelen passen op mijn dak? In dit artikel beantwoorden we beiden vragen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Wil je volledig of slechts deels onafhankelijk zijn van het stroomnet? En hoeveel zonnepanelen heb je eigenlijk nodig om jouw jaarlijkse stroomverbruik volledig zelf op te wekken? Een gemiddeld Nederlands gezin heeft genoeg aan 10 zonnepanelen. In dit artikel leggen we uit hoe je kunt uitrekenen hoeveel panelen jij nodig hebt.

Hoeveel zonnepanelen passen op mijn dak?

Het aantal panelen dat je wilt, moet natuurlijk wel passen op je dak. Nu je weet hoeveel zonnepanelen je nodig hebt (of hoeveel je er wilt), is de volgende stap om uit te rekenen of daar wel genoeg ruimte voor is.

Stap 1: Oppervlakte van het dak bepalen

De meest accurate manier is om het dak op te gaan en de oppervlakte zelf op te meten. Maar er zijn gelukkig ook andere (en veiligere) manieren.

Plat dak

Bij een plat dak kun je de plattegrond van je huis er eens bijpakken. Of deze online tool gebruiken. Door onderstaande stappen te volgen, kun je vervolgens de afmetingen van jouw dak redelijk accuraat uitzoeken.

Dakoppervlakte voor zonnepanelen berekenen

Schuin dak

Bij een schuin dak is het belangrijk om ook rekening te houden met de helling van het dak. Weet je niet wat de helling is van jouw dak? Hier staan 4 manieren om dit eenvoudig uit te zoeken. Of gebruik de Meten-app op je iPhone.

Dakoppervlakte uitrekenen voor zonnepanelen

Met de formule oppervlakte / cos(aantal graden) kun je vervolgens het ware oppervlakte berekenen. Google helpt je hierbij. Een dak van 33 m2 met een helling van 35 graden, kun je bijvoorbeeld als volgt in Google intypen: “33/cos(35 degrees)”. Het antwoord is 40,28 m2.

formule oppervlakte berekenen schuin dak

Stap 2: Type zonnepaneel bepalen

Nu we weten hoeveel ruimte je tot je beschikking hebt, is het belangrijk om het formaat van jouw zonnepaneel te bepalen. Zonnepanelen zijn er in verschillende formaten, maar gemiddeld is een paneel 1,65 bij 1 meter groot (1,65m2).

We adviseren altijd om A-merken boven goedkope zonnepanelen te verkiezen. Dan weet je zeker dat je jouw investering terugverdient voor de garantieperiode verlopen is.

Lees ook: Wat is het verschil tussen A-merken en goedkope zonnepanelen?

Verder kun je kiezen tussen polykristallijn en monokristallijn zonnepanelen. Veel fabrikanten bieden beiden aan. Monokristallijn zonnepanelen zijn bij hetzelfde wattage vaak net wat kleiner en daardoor soms net wat gunstiger bij kleine daken.

Lees ook: Wat is het verschil tussen mono- en polykristallijn zonnepanelen?

Stap 3: Rekenen maar!

Je weet nu hoe groot het oppervlakte van je dak is en wat het formaat van je zonnepaneel is. Met de formule oppervlakte dak / oppervlakte zonnepaneel weten we hoeveel zonnepanelen er maximaal op het dak passen.

Laten we het oppervlakte uit stap 1 (40,28m2) en het gemiddelde formaat van een zonnepaneel (1,65m2) als rekenvoorbeeld nemen. 40,28 / 1,65 = 24,41 = 24 zonnepanelen.

SDE project in Dieden

Bij een schuin dak kunnen deze panelen naast elkaar gelegd worden. Om schaduwvorming te voorkomen en de maximale opbrengst te genereren is het bij een plat dak verstandig om de panelen op een stelling te zetten met wat ruimte tussen de panelen. Geadviseerd wordt om 70 cm ruimte tussen de verschillende stellingen te plaatsen.

Zonnepanelen bedrijf Berlicum

Zaken om rekening mee te houden

Bovenstaande berekening gaat uit van een perfect egaal dak die van rand tot rand bedekt wordt met zonnepanelen. Zo’n voorbeeldsituatie is in de praktijk uniek. Er zijn altijd wel zaken om rekening mee te houden. Zoals:

  • Obstakels op het dak – Ramen, ventilatie, schoorstenen, goten en andere obstakels zijn op vrijwel elk dak te vinden. Hier kunnen geen zonnepanelen op of over geplaatst worden.
  • Meerdere of afwijkende dakdelen – Niet elk dak is een perfecte vierhoek. Daken kunnen ook andere vormen hebben, of uit verschillende delen bestaan. Hier komt een meer ingewikkelde berekening bij kijken.
  • Marge tot dakrand – Geadviseerd wordt om de zonnepanelen niet helemaal tot de rand te leggen, maar een marge over te houden langs de rand.
  • Schaduwvorming – Op het dak kan schaduwvorming ontstaan door bijvoorbeeld een schoorsteen, andere gebouwen of hoge bomen. Panelen die veel in de schaduw staan zullen minder opbrengen.

Uitbesteden aan specialist

De vraag ‘hoeveel zonnepanelen passen op mijn dak?’ is nog niet zo eenvoudig te beantwoorden. Zoals je ziet, zijn er een hoop variabelen en zaken om rekening mee te houden. Wil je een dakscan laten uitvoeren en vrijblijvend advies van een echte zonnepanelen specialist ontvangen? Vraag het nu aan!