Hoeveel zonnepanelen heb je nodig om 100% zelfvoorzienend te zijn?

U bent van plan om zonnepanelen aan te schaffen voor uw bedrijf of woonhuis en vraagt zich af hoeveel dit kan opleveren. Of beter nog: hoeveel zonnepanelen u nodig heeft om 100% zelfvoorzienend te zijn wat elektriciteit betreft. We leggen uit hoe dat zit.

Waarom zelf stroom opwekken?

Zonnepanelen zetten zonne-energie om in elektriciteit. Zo kunt u gedeeltelijk of geheel onafhankelijk worden van externe energieleveranciers.

Het zelf opwekken van stroom heeft veel interessante voordelen. U bent minder afhankelijk van toekomstige energieprijzen, de waarde van uw woning of bedrijfspand stijgt direct én u helpt mee aan een schonere planeet.

Maar (voor veel mensen) de belangrijkste reden: u bespaart op de energierekening. Door zonnepanelen te kopen van betrouwbare merken met een hoge garantieperiode kunt u uw investering wel 4 tot 5 keer terugverdienen.

100% zelfvoorzienend met zonnepanelen

U wilt zonnepanelen laten plaatsen en zo 100% onafhankelijk worden van een energieleverancier. Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig? Om de berekening te maken hebben we de volgende gegevens voor nodig:

  1. Elektriciteitsbehoefte: Hoeveel stroom heeft u nodig?
  2. Rendement: Hoeveel levert één zonnepaneel op?
  3. Correctie: Hoe zijn de zonne-omstandigheden in Nederland?

1. Elektriciteitsbehoefte

Een gezin in Nederland verbruikt in 2022 gemiddeld 2479 kWh per jaar (bron).

2. Rendement

Het rendement van een zonnepaneel (hoeveel zonne-energie het daadwerkelijk omzet in bruikbare energie) ligt tegenwoordig ongeveer tussen de 15 en 20%. Het daadwerkelijke rendement wordt in testcentra bepaald en vertaald naar een aantal wattpiek (Wp) per zonnepaneel. Gemiddeld is dit tegenwoordig 430 Wp per paneel.

3. Correctie

Het aantal Wp dat een zonnepaneel wordt toegekend is berekend op gemiddelde weersomstandigheden. In Nederland kennen we iets minder goed weer en kunnen we daarom de formule aantal Wp x 0,85 = opbrengst in kWh per jaar gebruiken. Een zonnepaneel met een Wp van 430 zal in Nederland dus 430 x 0,85 = 366 kWh per jaar opbrengen.

Berekening

Door deze drie gegevens te combineren, kunnen we berekenen wat een gemiddeld Nederlands gezin nodig heeft om 100% zelfvoorzienend te worden. In onderstaand voorbeeld gebruiken we een zonnepaneel van 430 Wp.

Formule
Stroomverbruik per jaar / (aantal Wp x correctie) = aantal zonnepanelen

Uitwerking
2497 kWh / (430 Wp x 0,85) = 6,8 = 7 zonnepanelen

Bereken zelf hoeveel zonnepanelen jij nodig hebt

Om te berekenen hoeveel zonnepanelen u nodig heeft om (samen met uw gezin) 100% zelfvoorzienend te worden, kunt u bovenstaande formule gebruiken.

Gegevens die nodig zijn

  1. Uw stroomverbruik per jaar
  2. Het aantal Wp van het type zonnepaneel dat u voor ogen heeft

Formule
Stroomverbruik per jaar / (aantal Wp per paneel x 0,85) = aantal zonnepanelen

Aantal zonnepanelen o.b.v stroomverbruik

In onderstaande tabel vindt u het aantal panelen dat nodig is voor verschillende jaarverbruiken in een handig overzicht.

Gemiddeld jaarverbruik Aantal panelen (300 Wp) Aantal panelen (430 Wp)
2.500 kWh 10 7
3.000 kWh 12 9
3.500 kWh 14 10
4.000 kWh 16 11
4.500 kWh 18 13
5.000 kWh 20 14


Zonnepanelen met een hoger wattpiek (Wp) zijn over het algemeen duurder. Wel leveren ze meer rendement op en hoeft u dus minder zonnepanelen te plaatsen om uw doel te behalen. 

Ga voor A-merken!

Zonnepanelen zijn een investering voor de lange termijn. De gemiddelde terugverdientijd is namelijk 5 tot 7 jaar en in zo’n periode kan er een hoop gebeuren: de panelen kunnen stuk gaan of de fabrikant kan failliet gaan…

Om die reden adviseren wij altijd om te kiezen voor betrouwbare A-merken: stabiele bedrijven met een hoogwaardig product en goede garantievoorwaarden.

De voordelen van de A-merken die wij verkopen:

  • SunPower – De beste zonnepanelen van dit moment. Beste garantievoorwaarden: garantie op product en vermogen van maar liefst 40 jaar. Daarnaast het hoogste rendement (tot 22,8%) en de laagste degradatie (slechts 0,25% per jaar).
  • Hyundai – Hyundai is een bekend merk met een uitstekende reputatie. Ook op het gebied van zonnepanelen. Met 25 jaar product- én vermogensgarantie en rendement tot 20,7% zit je bij dit Fortune 500 bedrijf zeker goed.
  • LONGi Solar – Uitstekende reputatie en goede prijs-kwalitieit verhouding. Met 25% van de totale wereldwijde vraag is het merk momenteel wereldleider op het gebied van monokristallijn zonnepanelen.
  • JA Solar – Beursgenoteerd Tier 1 bedrijf en één van de financieel gezondste zonnepanelen fabrikanten van het moment. Goede garantievoorwaarden en een uitstekend rendement.
  • Canadian Solar – Zeer hoog rendement, zelfs bij lage instraling. Behoort met bijna 13.000 medewerkers tot de grootste en meest stabiele fabrikanten ter wereld.

Na het lezen van dit artikel heeft u hopelijk een beter beeld van het aantal zonnepanelen dat u wilt (laten) plaatsen. Vraag een gratis adviesgesprek of een vrijblijvende offerte bij ons aan. Onze adviseurs helpen u graag bij het maken van de juiste keuze!