Hoeveel zonnepanelen heb je nodig om 100% zelfvoorzienend te zijn?

U bent van plan om zonnepanelen aan te schaffen voor uw bedrijf of woonhuis en vraagt zich af hoeveel dit kan opleveren. Of beter nog: hoeveel zonnepanelen u nodig heeft om 100% zelfvoorzienend te zijn wat elektriciteit betreft. We leggen uit hoe dat zit.

Waarom zelf stroom opwekken?

Zonnepanelen zetten zonne-energie om in elektriciteit. Zo kunt u gedeeltelijk of geheel onafhankelijk worden van externe energieleveranciers.

Het zelf opwekken van stroom heeft veel interessante voordelen. U bent minder afhankelijk van toekomstige energieprijzen, de waarde van uw woning of bedrijfspand stijgt direct én u helpt mee aan een schonere planeet.

Maar (voor veel mensen) de belangrijkste reden: u bespaart op de energierekening. Door zonnepanelen te kopen van betrouwbare merken met een hoge garantieperiode kunt u uw investering wel 4 tot 5 keer terugverdienen.

100% zelfvoorzienend met zonnepanelen

U wilt zonnepanelen installeren en zo 100% onafhankelijk worden van een energieleverancier. Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig? Om de berekening te maken hebben we de volgende gegevens voor nodig:

 1. Elektriciteitsbehoefte: Hoeveel stroom heeft u nodig?
 2. Rendement: Hoeveel levert één zonnepaneel op?
 3. Correctie: Hoe zijn de zonne-omstandigheden in Nederland?

1. Elektriciteitsbehoefte

Een gezin in Nederland verbruikt in 2020 gemiddeld 2.765 kWh per jaar (bron). Dat is een energierekening van ongeveer 620 euro per jaar.

2. Rendement

Het rendement van een zonnepaneel (hoeveel zonne-energie het daadwerkelijk omzet in bruikbare energie) ligt tegenwoordig ongeveer tussen de 15 en 20%. Het daadwerkelijke rendement wordt in testcentra bepaald en vertaald naar een aantal wattpiek (Wp) per zonnepaneel. Gemiddeld is dit tussen de 250 en 300 Wp per paneel.

3. Correctie

Het aantal Wp dat een zonnepaneel wordt toegekend is berekend op gemiddelde weersomstandigheden. In Nederland kennen we iets minder goed weer en kunnen we daarom de formule aantal Wp x 0,85 = opbrengst in kWh per jaar gebruiken. Een zonnepaneel met een Wp van 250 zal in Nederland dus 250 x 0,85 = 213 kWh per jaar opbrengen.

Berekening

Door deze drie gegevens te combineren, kunnen we berekenen wat een gemiddeld Nederlands gezin nodig heeft om 100% zelfvoorzienend te worden. In onderstaand voorbeeld gebruiken we een zonnepaneel van 250 Wp.

Formule
Stroomverbruik per jaar / (aantal Wp x correctie) = aantal zonnepanelen

Uitwerking
2765 kWh / (250 Wp x 0,85) = 9,4 = 10 zonnepanelen

Bereken zelf hoeveel zonnepanelen jij nodig hebt

Om te berekenen hoeveel zonnepanelen u nodig heeft om (samen met uw gezin) 100% zelfvoorzienend te worden, kunt u bovenstaande formule gebruiken.

Gegevens die nodig zijn

 1. Uw stroomverbruik per jaar
 2. Het aantal Wp van het type zonnepaneel dat u voor ogen heeft

Formule
Stroomverbruik per jaar / (aantal Wp per paneel x 0,85) = aantal zonnepanelen

Aantal zonnepanelen o.b.v stroomverbruik

In onderstaande tabel vindt u het aantal panelen dat nodig is voor verschillende jaarverbruiken in een handig overzicht.

Gemiddeld jaarverbruik Aantal panelen (250 Wp) Aantal panelen (300 Wp)
2.500 kWh 12 10
3.000 kWh 15 12
3.500 kWh 17 14
4.000 kWh 19 16
4.500 kWh 22 18
5.000 kWh 24 20


Zonnepanelen met een hoger wattpiek (Wp) zijn over het algemeen duurder. Wel leveren ze meer rendement op en hoeft u dus minder zonnepanelen te plaatsen om uw doel te behalen. 

Ga voor A-merken!

Zonnepanelen zijn een investering voor de lange termijn. De gemiddelde terugverdientijd is namelijk 5 tot 7 jaar en in zo’n periode kan er een hoop gebeuren: de panelen kunnen stuk gaan of de fabrikant kan failliet gaan…

Om die reden adviseren wij altijd om te kiezen voor betrouwbare A-merken: stabiele bedrijven met een hoogwaardig product en goede garantievoorwaarden.

De voordelen van de A-merken die wij verkopen:

 • SunPower – Beste kwaliteit en garantievoorwaarden: 25 jaar productgarantie en een technische levensduur van 40 jaar.
 • LONGi Solar – Met 25% van de totale wereldwijde vraag is het merk momenteel wereldleider op het gebied van monokristallijn zonnepanelen
 • HT Solar – Tier 1 producent. Voldoen aan de hoogste productie standaards en aan strengste kwaliteitsnormen.
 • JA Solar – Beursgenoteerd Tier 1 bedrijf en één van de financieel gezondste zonnepanelen fabrikanten van het moment.
 • Canadian Solar – Zeer hoog rendement, zelfs bij lage instraling. Behoort met bijna 13.000 medewerkers tot de grootste en meest stabiele fabrikanten ter wereld.
 • Amerisolar – Volledig gecertificeerd. TüV, MSC, ISO en meer. 20 jaar productgarantie en 30 jaar lineaire vermogensgarantie.

Na het lezen van dit artikel heeft u hopelijk een beter beeld van het aantal zonnepanelen dat u wilt (laten) plaatsen. Vraag een gratis adviesgesprek of een vrijblijvende offerte bij ons aan. Onze adviseurs helpen u graag bij het maken van de juiste keuze!