Hoe werkt de salderingsregeling?

Wanneer u meer zonne-energie opwekt dan u verbruikt, kunt u het overschot terugleveren en salderen. Deze salderingsregeling maakt de investering in zonnepanelen extra aantrekkelijk. We leggen uit hoe dat zit.

Wat is terugleveren?

Met zonnepanelen wekt u zelf energie op om in huis te gebruiken. Wanneer u meer elektriciteit opwekt dan u verbruikt, kunt u het overschot terugleveren aan het elektriciteitsnet. Om terug te leveren, dient een aanpassing gemaakt te worden in uw meterkast. Onze monteurs regelen dit voor u tijdens de zonnepanelen installatie.

Wat is de salderingsregeling?

Op uw energierekening staat vermeldt hoeveel energie u het afgelopen jaar verbruikt heeft in kWh. Maar er staat ook op hoeveel kWh u teruggeleverd heeft. Het aftrekken van de energie die u teruggeleverd heeft van de energie die u verbruikt heeft, noemen we salderen. U betaalt dan alleen nog het aantal kWh dat overblijft.

Voorbeeld

  • U verbruikt 3000 kWh
  • U levert 1000 kWh terug
  • U hoeft slechts 2000 kWh te betalen

Welke regels gelden er in 2022?

Er zijn plannen om de salderingsregeling in de toekomst te wijzigen. Meer hierover verderop in dit artikel. Voor nu gelden de volgende regels:

  • U mag alleen met een kleinverbruikersaansluiting salderen. Dat is bij een elektriciteitsaansluiting van 3x80A of minder. Vrijwel alle particulieren en de meeste kleine bedrijven hebben zo’n aansluiting.
  • U moet aangemeld zijn bij Energieleveren.nl. Uw installateur kan dit voor u doen.
  • U moet energie via dezelfde aansluiting terugleveren als dat u het binnenkrijgt.
  • De prijs per kWh voor de teruggeleverde stroom is gelijk aan het tarief dat uw energieleverancier per kWh hanteert. U kunt de teruggeleverde stroom en de verbruikte stroom dus tegen elkaar wegstrepen.
  • Levert u meer terug dan u verbruikt? Dan ontvangt u een terugleververgoeding. Energieleveranciers mogen zelf bepalen hoeveel zij hiervoor betalen. Onderzoek laat zien dat dit varieert van €0,04 tot €0,12 per kWh. Levert u veel terug, dan kan het dus aantrekkelijk zijn om over te stappen van energieleverancier!
  • Salderen gaat per contractjaar. Dus niet aan het eind van een kalenderjaar.

Afbouw van de salderingsregeling

De salderingsregeling maakt het extra interessant om zonnepanelen te laten installeren. Maar vanaf 2023 wil het kabinet de salderingsregeling langzaam gaan afbouwen. Belangrijkste reden hiervoor is dat de aanschaf van zonnepanelen steeds goedkoper worden.

Dit is het voorstel van het kabinet:

  • Vanaf 2023 tot en met 2030 mag u elk jaar minder stroom wegstrepen tegen de geleverde stroom.
  • Vanaf 2031 mag u helemaal niet meer salderen.
  • Particulieren ontvangen dan enkel nog een vergoeding van hun energieleverancier voor de teruggeleverde elektriciteit.

Voor nu is dit echter nog maar een voorstel. Het is dus niet zeker of de afbouw van de salderingsregeling ook daadwerkelijk doorgezet gaat worden.

Zijn zonnepanelen ook interessant zonder salderingsregeling?

Absoluut! Zelfs zonder salderingsregeling zijn zonnepanelen een financieel aantrekkelijke keuze. Doordat u zelf energie opwekt, betaalt u minder (of zelfs helemaal niet) aan uw energieleverancier. Zo bespaart u dus flink op de energiekosten!

Gemiddeld duurt het 7 tot 10 jaar om een investering in zonnepanelen terug te verdienen. Wanneer u voor een A-merk zonnepaneel kiest met een lange garantieperiode, komt u gegarandeerd uit de kosten en bespaart u flink. Daarnaast voegt u met zonnepanelen direct waarde toe aan uw woning.

Alternatieve oplossingen

Mocht de afbouw van de salderingsregeling werkelijk doorgaan, dan kunnen er ook alternatieve oplossingen bedacht worden om het meeste uit uw elektriciteitsoverschot te halen. Voorbeelden zijn:

  • Installeer een thuisaccu om opgewekte stroom op een later moment te gebruiken.
  • Installeer een zonneboiler en/of luchtwarmtepomp om door middel van zonne-energie uw huis en water te verwarmen. Zo bespaart u op uw gasrekening.
  • Slim opladen van uw elektrische auto. Bijvoorbeeld op momenten dat u meer energie opwekt dan u verbruikt.

Heeft u ook interesse in zonnepanelen? Vraagt u zich af hoe u het meeste kunt besparen? Wij adviseren u graag! Vraag meteen een vrijblijvend adviesgesprek of offerte aan!