Hoe werken zonnepanelen? Uitleg in 4 simpele stappen

Zonnepanelen zetten zonne-energie om in elektriciteit die u in huis kunt gebruiken. Maar hoe werkt zo’n zonnepaneel? En hoe wordt zonne-energie in de praktijk opgewekt? In dit artikel leggen we zonnepanelen voor dummies uit.

Hoe werkt een zonnepaneel?

Er bestaan veel aanbieders van zonnepanelen. Bekende merken in Nederland zijn bijvoorbeeld SunPower en Canadian Solar. Elke producent maakt zijn zonnepanelen op een andere manier, maar in de basis is de werking en opbouw hetzelfde.

Van boven naar onder bestaat uit een zonnepaneel uit deze zes lagen:

  1. Aluminium frame om de verschillende lagen bij elkaar te houden
  2. Veiligheidsglas om de zonnecellen te beschermen
  3. Plastic laag om de zonnecellen tegen water te beschermen
  4. Zonnecellen die de zonne-energie opvangen
  5. Nog een plastic laag voor bescherming aan de achterzijde
  6. Stevige achterplaat ter isolatie en bescherming

hoe werkt een zonnepaneel

De laag met zonnecellen is het functionele deel van het zonnepaneel en daarmee het belangrijkste onderdeel. Deze fotovoltaïsche cellen zetten het zonlicht namelijk om in gelijkstroom. Onderstaande video legt op eenvoudige wijze de techniek achter zonnecellen uit.

Hoe wordt zonne-energie opgewekt?

Om van zonne-energie stroom te maken die u in huis kunt gebruiken, moet de energie opgevangen en omgezet worden. Onderstaande video legt dit proces eenvoudig en snel uit.

In de basis komt het neer op vier simpele stappen:

Stap 1: Energie van de zon

Zonne-energie is een vorm van groene energie, net als windenergie en waterenergie. De energie is praktisch onuitputbaar en wordt daarom ook wel duurzame energie genoemd. Zonne-energie is afkomstig van de zon en levert warmte en licht.

Zoals je met een dynamo op je fiets beweging omzet in elektriciteit om je lamp te laten schijnen, kun je ook de energie van de zon omzetten in bruikbare elektriciteit.

In Nederland schijnt de zon gemiddeld zo’n 1600 uur per jaar. Dat is gemiddeld 4,38 uur zonlicht per dag. De laatste jaren wordt het steeds zonniger in Nederland. Dat maakt het nóg interessanter om zonne-energie op te vangen en om te zetten in stroom!

zonuren in Nederland

Stap 2: Zonne-energie opvangen met zonnepanelen

Door middel van zonnepanelen kunnen we de gratis energie van de zon opvangen en omzetten in elektriciteit. Benieuwd naar de techniek achter zonnepanelen en de werking van de zonnecellen? Scroll dan even terug naar het kopje ‘Hoe werkt een zonnepaneel?’.

Zonnepanelen worden geïnstalleerd op het dak van woonhuizen en bedrijven. Om het meeste zonlicht op te vangen, worden zonnepanelen gericht op het zuiden. En om het rendement verder te verhogen, worden zonnepanelen idealiter in een hoek van 36 graden geplaatst. Maar ook zonder deze ideale omstandigheden is een prima rendement te behalen.

Tip: Vraag voor een inschatting en advies voor uw specifieke situatie een vrijblijvende zonnepanelen offerte aan!

Stap 3: Zonne-energie omzetten naar elektriciteit

De door zonnecellen opgevangen energie noemen we ‘gelijkstroom’ en is nog niet meteen te gebruiken als elektriciteit in huis. In huis gebruiken we namelijk ‘wisselstroom’. Door middel van een omvormer kunnen we deze gelijkstroom omzetten in wisselstroom.

Door accu’s toe te voegen aan de zonne-installatie kan deze wisselstroom ook nog opgeslagen worden. Zo kunt u ook ‘s nachts of in minder zonrijke periodes gebruik maken van uw eigen groene energie en bent u nog minder afhankelijk van uw stroomleverancier. Of u kunt de stroom terugleveren.

zonne-energie omzetten naar stroom

Stap 4: Terug- of bijleveren

Wekt u minder groene stroom op dan u verbruikt, dan kunt u voor het restant gebruik maken van elektriciteit van een energieleverancier. Wekt u meer op dan u verbruikt, dan is er een mogelijkheid om terug te leveren aan uw energieleverancier. Het verschil tussen verbruik en teruglevering noemen we salderen.

De teruggeleverde energie wordt afgetrokken van uw energierekening. Heeft u aan het eind van het jaar zelfs meer opgewekt dan verbruikt? Dan kunt u zelfs geld terugkrijgen van uw energieleverancier. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat vergoedingen variëren van zo’n €0,04 tot €0,12 per kWh. Slim dus om uit te zoeken wat uw energieleverancier u per kWh betaalt.

uitleg saldering

Hoe werken zonnepanelen in de winter?

Een veelgehoorde vraag is of zonnepanelen ook in de winter werken. In de winter schijnt de zon wat minder, maar gelukkig kan er ook zonne-energie opgevangen worden bij bewolkt weer. De werking van zonnepanelen is hetzelfde, het aantal zonuren en de stralingsintensiteit is alleen lager. Het rendement is daarom ook wat lager in de winter.

hoe werken zonnepanelen in de winter

Zonnepanelen aanschaffen?

Nu u weet hoe zonnepanelen werken en hoe zonne-energie omgezet wordt in elektriciteit, heeft u wellicht een beter beeld of zonnepanelen voor uw woning of bedrijfspand interessant zijn. Natuurlijk helpt NPS Duurzaam BV u graag verder. Vraag een vrijblijvende offerte of een gratis adviesgesprek aan.