Elektrische auto opladen met zonnepanelen: Hoe werkt dat?

Elektrische auto’s worden steeds populairder. Vanwege de fiscale voordelen, de lagere onderhoudskosten, het feit dat ze zo lekker stil zijn en natuurlijk omdat ze beter zijn voor het milieu. Maar ook omdat de ‘brandstof’ een stuk goedkoper is. Zeker als u hem zelf oplaadt met uw eigen zonnepanelen!

Elektrische auto opladen via het net

In de basis werkt het opladen van een elektrische auto als volgt: de elektrische auto wordt niet opgeladen door een stekker die u in een normaal stopcontact zou steken, maar door een speciale laadpaal. Ook wel een thuislaadpunt genoemd. De stroom voor deze laadpaal wordt in de basis geleverd door het net.

Elektrische auto opladen met zonnepanelen

Met zonnepanelen kunt u zelf energie opwekken om uw eigen huis van elektriciteit te voorzien. Wanneer de zon in de zomer wat feller schijnt, zult u meer opwekken dan in de wintermaanden. Overtollige stroom kan dan teruggeleverd worden aan de energiemaatschappij. Aan het eind van het jaar wordt uw teruggeleverde stroom afgetrokken van uw verbruik. U hoeft dan alleen het aantal kWh te betalen dat overblijft. Deze constructie noemen we salderen.

De elektrische auto wordt opgeladen door middel van stroom van het net. Maar u wekt met zonnepanelen wellicht ook meer op dan u heeft verbruikt, waardoor u kunt terugleveren. Zo kunt u de twee bedragen tegen elkaar wegstrepen.

Afbouw salderingsregeling

Door de salderingsregeling krijgt u net zo veel terug voor teruggeleverde stroom, als dat u betaalt voor de stroom die u afneemt. Voor nu dus een prima oplossing om de elektrische auto op te laden via een laadpaal die aangesloten is op het net.

Maar vanaf 2023 wordt de salderingsregeling langzaam afgebouwd. Dit betekent dat u steeds minder terug krijgt voor de stroom die u opwekt en teruglevert. Vanwege deze afbouw is het slim om alvast te kijken naar efficiëntere manieren om uw elektrische auto op te laden.

Laadpaal aansluiten op zonnepanelen

In de toekomst maakt u het liefst maximaal gebruik van de stroom die u zelf opwekt. Zo hoeft u niet terug te leveren en dus ook niet salderen.

Het beste zou dus zijn om de elektrische auto op te laden door middel van stroom die door uw zonnepanelen opgewekt worden. Maar de gemiddelde laadpaal is hier niet op ingericht. Die pakt gewoon de elektriciteit die beschikbaar is. Meestal is dat via het net.

Toch zijn er ook mogelijkheden om hier onderscheid tussen te maken. Met de SolarEdge EV Charger of de Sunny Home Manager van SMA heeft u bijvoorbeeld de mogelijkheid om voorrang te geven aan stroom van het eigen dak. In de nabije toekomst worden meer slimme oplossingen verwacht.

Solaredge EV charger

Slimmer en goedkoper opladen

Ook zijn er mogelijkheden om de auto slimmer op te laden. Het zogenaamde Load Guard Systeem van Lanova kunt u aansluiten op uw slimme meterkast. U kunt hierbij aangeven wanneer u de auto weer nodig heeft. Het systeem weet hoe lang het volledig opladen duurt en kiest zelf het beste moment.

Zo ontstaat een situatie waarin het opladen op het goedkoopste moment gebeurt: namelijk wanneer het daltarief geldt.

Elektrische auto slim opladen met zonnepanelen

Elektrische auto opladen met zonnepanelen?

Vanwege de salderingsregeling kunt u momenteel nog gewoon uw elektrische auto opladen via het net en vervolgens stroom terugleveren. Het gebruikte en teruggeleverde aantal kWh wordt tegen elkaar weggestreept.

Vanaf 2023 is het echter goedkoper en efficiënter om dit anders aan te pakken. Er zijn nu al verschillende technische mogelijkheden voorhanden en in de nabije toekomst worden nog veel meer opties verwacht. Zelf houden we de ontwikkelingen ook in de gaten en berichten u daar dan van op deze site.

Meer informatie of hulp nodig? Vraag nu een gratis adviesgesprek aan met één van onze adviseurs. Wij vertellen u graag meer over de aanschaf en installatie van zonnepanelen en het efficiënt inrichten van uw energiesysteem.