Chinese zonnepanelen kopen: Goed of slecht idee?

Wanneer er ‘made in China’ op een zonnepaneel staat, worden veel consumenten opeens een stuk kritischer. Ze hebben het gevoel dat Chinese zonnepanelen van lagere kwaliteit zijn. Is dat terecht? Zijn zonnepanelen uit China wel betrouwbaar? We leggen het graag uit.

Zonnepanelen uit China

Zoals zoveel producten worden ook veel zonnepanelen geproduceerd in China. Ondanks dat Chinese producten vaak het stigma hebben dat ze van lagere kwaliteit zijn, hoeft dit echt niet altijd het geval te zijn.

Ook bij Europese of Amerikaanse fabrikanten is het namelijk altijd afhankelijk van het specifieke merk hoe hoog de kwaliteit en betrouwbaarheid is.

Let dus niet te veel op waar de zonnepanelen geproduceerd worden, maar stel liever de volgende vragen:

 • Hoe groot is het bedrijf en is het financieel gezond?
 • Hoeveel garantie biedt de fabrikant?
 • Hoe is de kwaliteit en het rendement van de panelen?

Lees ook: 10 belangrijke aandachtspunten bij de aanschaf van zonnepanelen

Waarom Chinese zonnepanelen?

Waarom wordt überhaupt overwogen om panelen uit China te importeren en niet gewoon uit Europa? Is dat niet veel makkelijker?

Door lagere productiekosten zijn zonnepanelen uit China over het algemeen goedkoper. Dit is te wijten aan lagere fabriekskosten en lagere loonkosten.

Ook staan Chinese fabrikanten bekend om hun hoge investeringen in Research & Development. Zo heeft de Chinese fabrikant HT Solar bijvoorbeeld 560 wetenschappers en technische personeel werkend op de R&D afdeling en bezit het 260 internationale patenten. Hierdoor maakt het met elk nieuw product weer grote stappen vooruit in kwaliteit en rendement.

Waarom niet?

Natuurlijk zijn er ook redenen om het juist wat dichter bij huis te zoeken. China ligt bijvoorbeeld niet naast de deur en door de taalbarrière kan het lastig zijn om problemen op te lossen wanneer deze zich voordoen. Zo kan een lange garantieperiode wel beloofd worden, maar komt een bedrijf aan de andere kant van de wereld dit ook na wanneer je je erop beroept?

Het is daarom aan te raden om Chinese zonnepanelen te importeren middels een Nederlandse importeur. Eventuele problemen hoef je dan niet zelf op te lossen. NPS Duurzaam BV is zo’n importeur.

zonnepanelen uit china

Onze Chinese zonnepanelen

NPS Duurzaam BV importeert en installeert onderstaande Chinese zonnepanelen. Zoals bij al onze partners, zijn ook deze fabrikanten geselecteerd aan de hand van de speerpunten ‘een goede kwaliteit en een lange garantie voor een eerlijke prijs’.

LONGi Solar

LONGi is specialist in monokristallijn zonnepanelen. Met een productie van 36 gigawattpiek levert het A-merk momenteel 25% van de totale wereldwijde vraag.

 • Wereldleider op het gebied van monokristallijn zonnepanelen
 • 12 jaar productgarantie en 25 jaar opbrengstgarantie
 • Ruim 275 patenten op het gebied van zonnetechnologie

Meer informatie over LONGi Solar

JA Solar

Staat al drie jaar op rij in de Chinese Fortune 500 en behoort tot de grootste en financieel gezondste zonnepanelen fabrikanten ter wereld.

 • JA Solar is een Tier 1 producent.
 • 12 jaar productgarantie en 25 jaar vermogensgarantie
 • Hoofdkantoor in Europa

Meer informatie over JA Solar

Canadian Solar

Het hoofdkantoor van Canadian Solar is gevestigd in Canada, maar de productie vindt plaats in China. Met bijna 13.000 medewerkers in dienst behoort de fabrikant tot de grootste ter wereld.

 • Hoog rendement zelfs bij lage instraling en lage celtemperaturen.
 • 12 jaar productgarantie en 25 jaar opbrengstgarantie
 • Erkend Tier 1 producent

Meer informatie over Canadian Solar

Wel of niet kopen?

Zonnepanelen uit China zijn in de regel niet beter of slechter dan Europese of Amerikaanse. Ze hebben juist een aantal interessante voordelen! Het advies is om je vooral niet blind te staren op het land van productie, maar liever naar het specifieke merk te kijken. Is de fabrikant betrouwbaar? Bieden ze producten van hoge kwaliteit en een lange garantieperiode?

Voor meer vragen over Chinese zonnepanelen kunt u altijd contact met ons opnemen. Voor een vrijblijvende offerte kunt u ook bij ons terecht.