Wat is het verschil tussen blauwe en zwarte zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn eigenlijk altijd blauw of zwart. Ook van plan om zonnepanelen aan te schaffen? Dan vraagt u zich vast af wat het verschil is tussen zwarte en blauwe zonnepanelen.

Blauwe gloed of effen zwart

Blauwe zonnepanelen zijn zogenaamde polykristallijn zonnepanelen. Zwarte zonnepanelen zijn monokristallijn zonnepanelen. Poly en mono in het kort. Deze naam heeft betrekking op de manier waarop de zonnecellen (de functionele laag in een zonnepaneel) geproduceerd worden.

 • Blauw: Bij een poly-paneel zijn de zonnecellen opgebouwd uit meerdere siliciumkristallen. Dit zorgt voor de typische blauw gloed.
 • Zwart: De zonnecellen van mono-panelen zijn uit één stuk siliciumkristal gemaakt, waardoor ze een diepe zwarte kleur hebben.

Grootste verschillen

Het meest opvallende verschil tussen de twee soorten zonnepanelen is de kleur. Toch is dat niet het enige wat de panelen van elkaar doet verschillen.

 • Design: Blauwe zonnepanelen zijn gemaakt van vierhoekige rasters. Zwarte panelen zijn opgebouwd uit cellen met ruitvormige vlakjes ertussen. Sommige merken produceren ook all-black uitvoeringen. Hierbij zijn ook de vlakjes en naden zwart gemaakt, wat voor een strak geheel zorgt.
 • Opbrengst: Door de samenstelling kunnen zwarte panelen met een iets kleiner oppervlakte hetzelfde rendement genereren. Ook doen zwarte panelen het net wat beter bij bewolkt weer. Als het erg heet is, doen ze het juist weer slechter dan blauwe zonnepanelen omdat ze dan heter worden.
 • Prijs: Zwarte zonnepanelen zijn over het algemeen vaak net wat duurder dan blauwe zonnepanelen. De productiekosten zijn hoger en dit wordt doorberekend aan de koper.
 • Populariteit: De voornaamste reden waarom mensen voor zwarte of blauwe zonnepanelen kiezen, is het uiterlijk. Veel mensen vinden de strakke zwarte zonnepanelen fraaier op het dak van hun huis staan. Het verschil in opbrengst en prijs is in de praktijk tegen elkaar weg te strepen, maar doordat zwarte panelen steeds populairder worden neemt het prijsverschil toe.

blauwe en zwarte zonnepanelen

Van links naar rechts: polykristallijn, monokristallijn en all-black van Canadian Solar

Zwarte zonnepanelen

Zwarte zonnepanelen bevatten zonnecellen die gemaakt zijn uit één stuk silicium. Typerende voor dit type zonnepaneel zijn de afgeronde hoeken, waardoor kleine ruitjes zichtbaar zijn tussen de cellen.

zwarte zonnepanelen

Voordelen

 • Veel mensen vinden de donkere kleur mooier dan blauwe zonnepanelen.
 • Wanneer ook de vlakjes en naden tussen de cellen zwart gemaakt zijn, spreken we van een all-black zonnepaneel. Dit geeft een fraai en strak uiterlijk. Zeker op donkere daken.
 • Omdat de cellen gemaakt worden van één stuk siliciumkristal, zijn ze nét iets efficiënter dan dan polykristallijn. Ook presteren ze net wat beter in minder ideale omstandigheden, zoals bij lagere temperaturen of minder licht.
 • Klein dak? Doordat mono zonnepanelen net wat efficiënter zijn, kunnen ze met een kleiner formaat dezelfde opbrengst leveren. Bij kleine daken kan dit minimale verschil in formaat soms net het verschil betekenen in het maximaal te plaatsen aantal panelen.

Nadelen

 • Zwarte zonnepanelen zijn wat duurder om te maken. Dat wordt doorberekend aan de koper, waardoor de kostprijs hoger is.
 • Doordat de hoekjes van de cellen worden afgesneden, wordt de benodigde silicium niet 100% benut. Bij het produceren van zwarte zonnepanelen vindt daarom iets meer verspilling plaats.

Blauwe zonnepanelen

De zonnecellen van blauwe zonnepanelen bestaan uit meerdere stukjes silicium. Deze gemengde samenstelling geeft deze panelen de iconische blauwe kleur. Van dichtbij ziet u duidelijk het verschil in kleur en textuur tussen de verschillende stukjes silicium.

blauwe zonnepanelen

Voordelen

 • Blauwe zonnepanelen zijn wat goedkoper om te maken. En dus minder duur om te kopen. Bovendien worden (door de groeiende populariteit van zwarte zonnepanelen) de blauwe panelen steeds goedkoper aangeboden.
 • Tijdens het productieproces vindt er minder verspilling plaats, omdat er tijdens de fabricage nauwelijks grondstoffen worden weggegooid.

Nadelen

 • Door de imperfecties in het oppervlak van de zonnecellen, zijn blauwe zonnepanelen iets minder efficiënt dan een zwart paneel van dezelfde grootte.
 • Veel mensen vinden de blauwe kleur niet mooi. Voornamelijk in combinatie met de rode of zwarte dakpannen. Worden de zonnepanelen op een zijde geplaatst die u toch niet ziet (of op een plat dak) dan gaat dit nadeel natuurlijk niet op.

Blauwe of zwarte zonnepanelen installeren?

Of u voor blauwe of zwarte zonnepanelen kiest, is een persoonlijke beslissing. Bij een groot plat dak adviseren we eigenlijk altijd om blauwe zonnepanelen te kiezen. U ziet ze toch niet en ze zijn wat goedkoper om aan te schaffen.

Liggen de panelen wel prominent in het zicht? Dan kunnen we ons voorstellen dat u liever voor zwarte zonnepanelen kiest. De opbrengst- en prijsverschillen zijn in de praktijk vaak tegen elkaar weg te strepen, dus het gaat vooral om design- en kleurkeuze.

Voorkeur voor een bepaald type zonnepaneel? Wij bieden zowel zwarte als blauwe zonnepanelen aan van verschillende A-merken. Vraag nu een vrijblijvende offerte of een gratis adviesgesprek aan!