10 aandachtspunten bij de aanschaf van zonnepanelen
Overtuigd van de voordelen van zonnepanelen en denkt u erover deze te (laten) installeren? We delen 10 aandachtspunten bij de aanschaf van zonnepanelen. Zo maakt u de juiste keuze!
1. Geschikt dak
Zonnepanelen die veel zon zien, leveren het meeste op. Wanneer uw dak op het zuiden ligt en niet bedekt wordt door schaduw van bomen of andere gebouwen, heeft u het perfecte dak voor zonnepanelen. Maar ook als dit niet het geval is, kan uw dak prima geschikt zijn.
Zoals u ook bruin kunt worden in de schaduw, kan zonne-energie ook vrijwel altijd opgevangen worden. Met minder zonuren is de stralingsintensiteit, en daarmee het rendement, alleen wat lager. Om die reden is het rendement in de winter ook wat lager, maar eigenlijk nooit nul.
Lees ook: Hoeveel zonnepanelen passen op mijn dak?
2. Prijs & terugverdientijd
De investeringskosten en terugverdientijd zijn belangrijke rekencijfers om te bepalen of het de investering waard is. Met een gemiddeld rendement van 15 tot 20% per jaar bent u binnen 5 tot 7 jaar uit de kosten.
Hoe meer zonnepanelen, hoe hoger de prijs. Afhankelijk van hoeveel stroom u wilt opwekken, zult u meer of minder zonnepanelen moeten plaatsen. Lees hier hoeveel panelen u moet installeren om 100% zelfvoorzienend te zijn.
3. Lange garantieperiode
Het duurt dus gemiddeld 5 tot 7 jaar voor u uit de kosten bent. Daarbij is een lange garantieperiode belangrijk: u wilt immers niet dat de panelen stukgaan voordat u de investering terugverdiend heeft.
Mede om die reden adviseren wij altijd om te kiezen voor zonnepanelen van A-merken. Zo biedt SunPower bijvoorbeeld 25 jaar productgarantie. Aan het eind van de garantietijd kunt u uw investering wel drie keer terugverdiend hebben!
4. Betrouwbare fabrikant
Naast een lange garantieperiode is ook de betrouwbaarheid en financiële stabiliteit van het merk belangrijk. Want ook al wordt een garantieperiode van 30 jaar beloofd – als het bedrijf na vijf jaar failliet is, bent u alsnog de pineut bij een defect. Ook om die reden adviseren wij altijd te kiezen voor A-merken die al lange tijd in bedrijf zijn en elk jaar betere jaarcijfers laten zien.
5. Efficiëntie
Met efficiënte bedoelen we het vermogen om zonlicht om te zetten in bruikbare elektriciteit. Dit wordt in een percentage uitgedrukt. Een zonnepaneel met 20% efficiëntie, wekt (onder dezelfde omstandigheden) dus twee keer zoveel energie op dan een zonnepaneel met een efficiëntie van maar 10%.
Om het meeste uit de zonnepanelen te halen en een zo hoog mogelijk rendement te generen, is daarom een hoge efficiëntie nodig. Ook dit heeft invloed op de terugverdientijd en daarom een belangrijk aandachtspunt bij de aanschaf van zonnepanelen.
De meeste zonnepanelen hebben een efficiëntie van tussen de 15 en 20%, met uitschieters naar boven en beneden. Zo belooft SunPower bijvoorbeeld een efficiëntie van 22% (bron).
6. Aantal Wattpiek
Het aantal wattpiek (Wp) is het vermogen van een zonnepaneel. Elk paneel wordt in een testcentrum onder dezelfde omstandigheden getest en daar rolt een cijfer uit. Dit cijfer bepaalt hoeveel kWh een zonnepaneel per jaar kan opbrengen.
Afhankelijk van de omstandigheden (aantal zon-uren per dag, gemiddelde temperatuur, lichtinval, sterkte van de zon, enzovoort) zal een zonnepaneel beter of slechter presteren. In Nederland hanteren we de formule: aantal Wp x 0,85 = opbrengst in kWh per jaar. Een zonnepaneel met een Wp van 450 zal in Nederland dus 450 x 0,85 = 383 kWh per jaar opbrengen.
7. Installatie van de zonnepanelen
Om het meeste uit zonnepanelen te halen, moeten deze op de juiste manier geïnstalleerd worden. De juiste positie en plaatsing op het dak, de juiste omvormer(s), op een veilige manier vastgezet, een correcte aansluiting in de meterkast – het speelt allemaal mee en vraag om expertise.
Zoals u voor zoveel zaken in het leven een specialist inschakelt, doet u er in het geval van zonnepanelen ook verstandig aan. De installatiekosten zijn daarom ook een punt om rekening mee te houden bij de aanschaf van zonnepanelen.
8. Soorten zonnepanelen
Over het algemeen zijn er twee soorten zonnepanelen om uit te kiezen: polykristallijne en monokristallijne. Afgekort heten ze poly en mono.
De grootste verschillen zijn:
- Mono zijn meestal zwart, poly zijn blauw.
- Mono zijn over het algemeen wat duurder, maar zijn wel efficiënter.
- Beiden gaan vrijwel even lang mee.
Omdat de één wat duurder is maar wel meer oplevert, is de terugverdientijd ongeveer hetzelfde. De meeste mensen baseren hun keuze daarom op het uiterlijk of de wens om een hoger rendement te behalen bij een kleiner oppervlakte.
Lees verder: Wat is het verschil tussen mono- en polykristallijn zonnepanelen?
9. Uiterlijk
De meeste mensen kiezen uiteindelijk voor monokristallijne zonnepanelen vanwege het uiterlijk. Tegenwoordig leveren veel bekende fabrikanten ook ‘all black’ varianten , omdat deze er erg stijlvol uitzien Een goed voorbeeld is Canadian Solar. Uiteraard is uiterlijk voor de één belangrijker dan de andere, maar daarom wel een belangrijk aandachtspunt.
10. Subsidies en regelingen
Zowel bedrijven als particulieren kunnen gebruik maken van subsidies voor zonnepanelen. Een belangrijk aandachtspunt voor tijdens de kostenberekening dus!
Zonnepanelen subsidies voor bedrijven zijn bijvoorbeeld de SDE++ regeling voor grote projecten vanaf ongeveer 500 panelen en de Energie-investeringsaftrek (EIA) voor kleinere projecten.
Particulieren betalen sinds 2023 geen btw op aanschaf en installatie van zonnepanelen. Bovendien bieden veel gemeenten aantrekkelijke leningen tegen een zeer laag rentepercentage voor de aanschaf van zonnepanelen.
Lees verder: Welke zonnepanelen subsidies zijn er voor bedrijven?
Advies op maat
Zoals u ziet, zijn er een hoop zaken om rekening mee te houden bij de aanschaf van zonnepanelen. Als specialist met jarenlang ervaring helpen wij u graag om de juiste keuze te maken. Vraag nu een vrijblijvende offerte aan of plan een gratis adviesgesprek in. Zowel voor particulieren als bedrijven!
Lees verder...
- Wat is het verschil tussen A-merken en goedkope zonnepanelen?
- Is het slimmer om zonnepanelen te huren of te kopen?
- 4 redenen waarom een huis met zonnepanelen meer waard is
- In 3 stappen de terugverdientijd van uw zonnepanelen berekenen
- Hoeveel zonnepanelen passen op mijn dak? [Stappenplan]
- Hoeveel zonnepanelen heb je nodig om 100% zelfvoorzienend te zijn?
- Chinese zonnepanelen kopen: Goed of slecht idee?
- Welke garanties krijgt u bij de aanschaf van zonnepanelen?
- 10 aandachtspunten bij de aanschaf van zonnepanelen
- Elektrische auto opladen met zonnepanelen: Hoe werkt dat?
- 3 voordelen van zonnepanelen met een hoog rendement